Maskinmester - ansvarlig for virksomhedens maskiner ⬇
BLIV RINGET OP

Maskinmester

Lej en Maskinmester
hos Kandidaterne

Mangler du en faglært Maskinmester til din virksomhed? Hos Kandidaterne sender vi dagligt dygtige Maskinmesterud til vores kunder. Vores Maskinmester er faglærte og har masser af erfaring inden for faget. Skal vi også finde en elektriker til dig?

Hvad laver en maskinmester?

En maskinmester kan arbejde flere forskellige steder. Nogle maskinmestre arbejder med vindmølleproduktion, mens andre arbejder med offshore for eksempel boreplatforme. Maskinmestre findes også på skibe for eksempel store containerskibe.

En maskinmester har et stort ansvar i sit job. Det er maskinmesterens ansvar, at der ikke er fejl i de maskiner, man bruger, og at driften derfor hele tiden er sikret. Det er vigtigt, at maskinmesteren ved meget om de maskiner, der bruges, og at man hele tiden holder sig opdateret på udviklingen. Man skal også kunne sikre hurtig fejlfinding, og at problemer bliver løst hurtigst muligt.

Mange maskinmestre arbejder på skibe. Det kan være mange forskellige typer af skibe, fordi det er fælles for dem alle, at driften sikres. Dette betyder, at der både findes maskinmestre på passagerskibe; både mindre færger men også kæmpe skibe med flere tusind passagerer, der rejser i flere uger i træk. Derudover findes maskinmesteren på de skibe, der er med til at lave kabellægninger over havet, samt dem der opsætter vindmøller. Andre skibe, hvor maskinmesteren befinder sig, er for eksempel skibe, der foretager inspektioner og ekspeditioner, for eksempel dem der holder øje med dyrebestande af fisk, hvaler og lignende og miljøskibe, der undersøger den miljømæssige udvikling på havet og er med til at fjerne forurenende materialer. Derudover arbejder de på Forsvarets skibe, hvor de har ekspertise i mere utraditionelle maskiner end på almindelige skibe. Der findes også maskinmestre på platforme i havet, dette er for eksempel platforme til boring af olie.

Maskinmesteren har altså stort sikkerhedsansvar, og der er mange, både passagerer, ledelse og medarbejdere, der regner med at maskinmesteren sørger for driften af maskinerne og løser problemer med stor ekspertise og viden. Det er vigtigt, at man har viden om ledelse og kan have et godt overblik; også i pressede og travle situationer. Derudover kan det naturligvis være en fordel at være stærk til søs, så man ikke så let bliver søsyg. I nogle stillinger skal man også arbejde med skibets økonomi og være med til at ligge og overholde budgetter på skibets vegne. Det er derfor en fordel at have viden eller erfaring på dette område.

En skibsmaskinist er også en type maskinmester. Skibsmaskinisten har dog mindre ansvar og findes ofte på mindre skibe, hvor de kan fungere som maskinchef. Derudover kan en maskinmester også fungere i en række andre stillinger. Dette kan for eksempel være som rådgiver eller driftsleder eller som sælger eller konsulent i salget af maskiner til de førnævnte industrier. Andre arbejder som projektledere i samme forbindelse. Der er også danske maskinmestre, der arbejder i udlandet for eksempel i fragt- og shippingvirksomheder men også inden for logistik.

Arbejdssteder

Maskinmestre findes ofte på havet. Her findes de på diverse skibe. Dette kan både være inden for Forsvaret, i vindmølleindustrien samt andet offshore arbejde som olie- og gasplatforme. De findes på fragtskibe, passagerskibe og mange andre typer af skibe i både større og mindre formater.
Derudover kan de findes i vindmølleparker på landjorden samt i anlæg der laver bølgeenergi.

Lignende stillinger

Der findes andre stillinger, der også minder om maskinmesteren. Disse stillinger arbejder både med maskiner i forskellige grader, mens nogle også har ansvar på samme niveau som maskinmesteren. Nedenfor kan du læse om de forskellige stillinger. De er også uddybet under deres individuelle undersider.

Maskiningeniør

En maskiningeniør arbejder med at lave nye produkter til virksomheder, organisationer og den offentlige sektor. Man kan også arbejde med at udvikle på allerede eksisterende produkter, så de bliver forbedrede. Man er med i hele processen fra idé- og produktudvikling til produktion og konstruktion samt projektledelse, evaluering og kvalitetskontrol. Det er meget forskelligt lige præcist, hvilke områder man arbejder med, afhængigt af hvilken type virksomhed eller organisation man arbejder i. Det kommer også an på branchen, der opereres i, og hvilke produkter der fremstilles.
Eksempler på materialer, som maskiningeniøren arbejder med, kan være stål, jern, plast og aluminium blandt andre elementer. Der er også øget fokus på at arbejde med materialer, der er bedre for miljøet, og mindske brugen af giftige kemikalier.

En maskiningeniør er ofte med til at udvikle værktøjer og maskiner til produktion, mens der også er mange maskiningeniører, der arbejder med at udvikle udstyr til hospitaler. En af maskiningeniørens sværeste opgaver er at få teori til at fungere i praksis. Dette betyder også, at maskiningeniøren skal have stor viden om matematik, fysik og kemi, mens man også arbejder med design, analyse og andre elementer af en produktion. Dette kan for eksempel også være at udregne produktions- og salgs omkostninger eller kunne lægge budgetter, foretage tests i laboratorier samt tegne de ideer, man får på en realistisk måde. Der ligger også mange timers baggrundsundersøgelser bag maskiningeniørens arbejde.

Maskinfører

En maskinfører arbejder med at vedligeholde samt betjene de mange forskellige maskiner, der findes i mådebygge- og anlægsbranchen samt i landbruget og flere andre steder. Eksempler på disse maskiner er for eksempel, de der bruges til grave- og jordarbejde, samt maskiner der bruges til vejarbejde. En maskinmester kan være uddannet i at betjene en bestemt type maskine; for eksempel landbrugsmaskiner. I landbruget er det en fordel at kunne betjene flere forskellige typer af maskiner, mens det i bygge- og anlæg ikke er nødvendigt at kunne betjene en lige så bred vifte af maskiner og køretøjer.

I landbruget bruges mange af disse maskiner til markarbejde. Det kan for eksempel være til at høste, harve, pløje og tærske. Der er desuden traktorer og forskellige gravemaskiner.

Drifts- og produktionsleder

En driftsleder har en mellemlederstilling oftest i en produktionsvirksomhed. Det er driftslederen, der sørger for at tilrettelægge og planlægge produktionen i virksomhedens produktions- eller fabriksanlæg og sørge for, at den daglige drift opretholdes. Det er desuden driftslederen, der har ansvaret, hvis der sker nedbrud eller lignende problemstillinger. En driftsleder kan have flere forskellige stillingsbetegnelser. Dette kan for eksempel være værkfører eller produktionsleder. Det varierer mest efter hvilke type virksomhed, man arbejder i. Mens værkfører er det mere traditionelle navn for stillingen, er driftsleder den nyeste version. Fordi der er tale om en mellemlederstilling, har driftslederen også ansvaret for en større eller mindre gruppe af ansatte, der arbejder i virksomheden.

 

Maskinmester

Få et uforpligtende
tilbud på en Maskinmester

Skal vi tage en snak
om dine behov?

Vi har kendskab til forskellige brancher, og vi ved, hvem du skal sættes i kontakt med for at finde den rette kandidat.

Morten Sandvei

Salgs- og rekrutterings konsulent