Salg & Marketing

Kundeservicemedarbejder

Hvad laver en kundeservicemedarbejder?

Når man arbejder med kundeservice, er formålet at hjælpe en virksomheds eller butiks kunder med de problemer, udfordringer eller spørgsmål, der må være til et produkt eller en service. Man kan også være callcentermedarbejder, hvor man ringer til personer for at få dem til at svare på et spørgeskema til analyser og research, tilmelde dem en organisation eller få dem til at købe et produkt eller en service.

Forskellen på at være kundeservicemedarbejder og callcentermedarbejder er, at kundeservicemedarbejderen som regel hjælper virksomhedens kunder, hvis de har problemer eller spørgsmål, mens callcentermedarbejderen oftere laver opsøgende arbejde, som det er nævnt ovenfor.

Callcentermedarbejderen kan arbejde indenfor mange forskellige områder. Dette kan både være for nødhjælpsorganisationer, som skal skaffe nye medlemmer, for forsikringsselskaber og telefonselskaber, hvor de skal overbevise dig om at skifte abonnement eller forsikring, og det kan være opgaver som at sælge produkter, interviewe kunder eller indsamle forskellige data for eksempel til Gallup eller Danmarks Statistik. Arbejder man hos et callcenter, kan man godt arbejde for flere virksomheder på én gang og skal derfor være god til at bevare overblikket. Når man ringer til kunderne, arbejder man oftest med telemarketing. Udover de førnævnte opgaver kan man også ringe til tidligere og nuværende kunder for at tjekke tilfredsheden med et produkt eller service. Derudover kan der være opfølgende mailkorrespondance, hvor der for eksempel kan sendes materialer, der er talt om i opkaldet. Det kan også være markedsanalyser for private virksomheder eller deciderede salgssamtaler, hvor man for eksempel sælger telefonabonnementer eller bøger. Det er ofte deltidsmedarbejdere for eksempel studerende, der arbejder med telemarketing, fordi det kan foregå på alle tider af døgnet. Mange gider ikke tale med callcentermedarbejdere, så man skal være hårdhudet og kunne tage kritik.

Når man arbejder som kundeservicemedarbejder, har man ofte større viden omkring den virksomhed, man arbejder for samt de produkter eller services, som virksomheden sælger. Man tager telefonen, når en kunde har brug for hjælp eller vejledning, hvor kundeservicemedarbejderen enten prøver at hjælpe dem med at løse problemet eller stiller dem videre til en med mere ekspertise.

Da begge jobs handler om at vejlede eller overbevise gennem telefonen, er det vigtigt, at man lyder sympatisk og venlig, samtidig med at man er professionel. Man bruger størstedelen af tiden på at tale i telefonen, og det kan kræve stor tålmodighed at tale med forvirrede eller frustrerede kunder. Man skal være enormt serviceminded, og man skal reagere hurtigt på de signaler, som kunden eller de potentielle kunder udsender.

Andre former for kundeservicemedarbejdere er for eksempel billetassistenter. En billetassistent kan arbejde mange forskellige steder og har til opgave at sælge billetter og andre adgangspas til forskellige begivenheder. Dette kan for eksempel være i forlystelsesparker, biografer, koncerter, museer og udstillinger, tivolier og mange andre kulturelle begivenheder og arrangementer. Dette kan foregå både ansigt til ansigt, online og igennem telefonen samt ved kundehenvendelser.

Man kan også arbejde som kundeservicemedarbejder i en fysisk butik. Her laver man forskelligt arbejde, der som regel omhandler at betjene eller vejlede butikkens kunder. Dette kan for eksempel være i en tøjbutik. En stilling som denne vil oftere blive kaldt butiks- eller salgsassistent.

Der findes kundeservice- eller callcentermedarbejdere i både erhvervet, i detailhandel samt i offentligt eller private institutioner og organisationer. I nogle af brancherne er det en fordel at have erfaring på området, mens det ikke er nødvendigt i andre, så længe man er engageret, i det man laver. Der er også mulighed for at arbejde både deltid og fuldtid, når man arbejder som kundeservicemedarbejder. Dette gør det ideelt som feriejobs- studiejob og mange andre afgrænsede stillinger.

Arbejder man som kundeservicemedarbejder, kan man også have opgaver, der normalt tilhører en receptionist eller telefonist. Receptionister arbejder som regel på hoteller, men de findes også i mange andre forbindelser, hvor de har mange forskellige arbejdsopgaver.

Som receptionist kan man arbejde på hoteller, større virksomheder, offentlige institutioner som sygehuse, i konference- og messecentre og flere andre steder. Her har man meget kundekontakt og taler i telefon, tager imod gæster, samt giver information. Man har også ofte kontakt til andre virksomheder som rejseselskaber, flyselskaber og restauranter og catere. Det er ofte en fordel, hvis man kan tale flere forskellige sprog, og nogle af de vigtigste kompetencer er at være serviceminded, kunne tale med mennesker og have overskud og gå-på-mod på alle tider af døgnet.

Fælles for de forskellige stillinger er, at det er en god kompetence at være udadvendt, og man skal være god til at netværke og skabe relationer til både eksisterende og kommende kunder. En venlig tone er vigtig, da man repræsenterer den virksomhed, man ringer eller taler for. Derudover er det en branche, der altid er i udvikling, så det er en fordel at have et godt overblik og være nysgerrig på branchen og de områder, man arbejder i.

Om branchen “Salg og Marketing”

At arbejde med salg og marketing indebærer opgaver som at sælge produkter, produktudvikle, indkøbe produkter og materialer samt markedsføre og reklamere for en virksomheds produkter eller services. Der findes mange forskellige stillinger i branchen, som dækker over mange forskellige opgaver blandt andet dem nævnt overfor. Man kan både arbejde med engrosvirksomheder og detailvirksomheder. Arbejder man med engroshandel, indebærer det at arbejde med lager, transport og større varepartier, eventuelt også produktionen i virksomheden. Arbejder man derimod med detailhandel, er dette for eksempel en mindre forretning, der sælger varer videre fra engrosvirksomhederne. Et eksempel på dette kan være en elektronikvirksomhed, der køber produkterne fra engrosvirksomhed og sælger det videre til privatpersoner. Der er mange forskellige stillinger i branchen både inden for salg og markedsføring, men også ledelsesstillinger og nye stillinger der er blevet nødvendige i de seneste år - herunder IT og Social Media. Her er nogle eksempler på hvilke stillinger, der findes i salg og marketing.

· So-Me-manager

· Reklamechef

· Salgsassistent

· Marketinganalytiker

· Kundeservice

Du kan læse mere om de forskellige stillinger under deres individuelle sider. Hos Kandidaterne hjælper vi gerne både virksomheder, der mangler hjælp til rekruttering, eller arbejdssøgende der leder efter deres næste drømmejob. Vi har stor erfaring med at skabe det perfekte match mellem den jobsøgende og virksomhederne.