Hvad laver en chauffør?

En chauffør, der arbejder med transport af gods, kan arbejde mange forskellige steder og transportere mange forskellige varer, produkter eller råvarer. Der findes også chauffører, der transporterer levende dyr. En chauffør er som regel ansat hos en vognmand, der stiller lastbilerne til rådighed og har chauffører ansat til at løse opgaver for kunder. Kunderne kan være virksomheder, der på fast basis har materialer eller produkter, der skal transporteres fra et sted til et andet, eller det kan være en kunde, der har en engangsopgave.

Store produktionsvirksomheder kan have deres egen afdeling med lastbiler og chauffører, fordi de skal transportere mange materialer og ønsker at spare ved at benytte deres egne chauffører. På denne måde kan det også være lettere at skaffe chauffører med kort varsel.

Chaufførerne kan have andre opgaver end blot at sørge for selve transporten. Ofte er de med til at læsse materialerne eller produkterne på eller af lastbilen og sørge for, at der bliver underskrevet dokumenter for afsendelse og modtagelse. Man har derfor ofte direkte kontakt med de kunder, som skal modtage varen forhåbentligt i perfekt stand. Der skal også udfyldes køresedler, der sørger for, at chaufføren overholder de hviletider, der er krævet ved lov. Derudover skal de sørge for lastbilens sikkerhed. Det kan for eksempel være ved at tjekke bremserne, sørge for at der er benzin, dæktryk, lys, diesel, olie, sprinklervæske eller andre nødvendigheder i lastbilen.

Chaufføren kan have flere opgaver i løbet af en dag. Det er derfor vigtigt, at man kan strukturere sine opgaver, så man finder den korteste eller hurtigste rute, og når det hele, indenfor de aftaler der er lavet med kunderne. Derudover skal varerne arrangeres i lastbilen, så det der skal afleveres sidst, er bagerst i lastbilen. Ofte skal planen noteres ned - ofte elektronisk, så arbejdsgiveren kan følge med i arbejdsopgaverne.

En godschauffør kan transportere mange forskellige ting. Det kan være alt fra råmaterialer som sten, træ, cement, foder og bygningsmaterialer som stål og jern til konstruktion. Derudover kan man transportere dyre varer som store maskiner eller levende dyr. Man har et stort ansvar for, at varerne bliver leveret i god stand og som aftalt med kunden. Det kan også være et krav fra arbejdsgiveren, at man har certifikat til gaffeltruck eller kran for bedst at kunne løse arbejdsopgaverne.

Der er også godschauffører, der arbejder som kurér. En kurér arbejder med at transportere varer over kortere afstande. Det kan for eksempel være i forbindelse med en flytning eller bestilling af en enkelt vare. Det kan også være en kurér, der leverer pakker, man har bestilt på nettet.

Chauffører kan have meget skiftende arbejdstider. Det kan både være mere almindelige arbejdstider fra otte til seksten, men det kan også være aften-, nat-, eller morgenarbejde. Derudover arbejder nogle godschauffører i op til en uge ad gangen under ture, hvor de skal køre til andre lande med varer.

Chauffør til persontransport

En chauffør, der beskæftiger sig med persontransport, arbejder med at køre personer, bagage og andet over kortere afstande. Det kan for eksempel være en buschauffør eller en taxichauffør. Derudover findes der chauffører, der beskæftiger sig med transport af offentlige profiler som ministre eller kendisser og kører i private køretøjer, limousiner og andre eksklusive køretøjer. En chauffør, der beskæftiger sig med transport af personer, skal også planlægge deres arbejdsdag og de forskellige opgaver, der skal løses. For eksempel skal turene kunne dokumenteres, og i taxibranchen skal indtægterne registreres.

Chaufføren kan beskæftige sig med alt fra kørsel af skolebørn, personer med et fysisk handicap eller pensionister. Man skal være serviceminded og klar på at hjælpe personerne i køretøjet, hvis de har spørgsmål. Derudover kan der være meget skiftende arbejdstider, hvis man arbejder som chauffør. Der kan også være tale om weekend- eller natarbejde.

Det kan også være sæsonbetonet kørsel, hvor der skal transporteres turister rundt i lufthavne, til hoteller på ture eller længere turistrejser, hvor der er tale om lange arbejdsdage.

Lignende stillinger

Der findes også andre stillinger, der minder om chaufførrens. Dem kan du læse mere om nedenfor og på deres individuelle sider. 

Gaffeltruckoperatør

En gaffeltruckoperatør betjener maskineri som gaffeltruck i lageranlæg, på havne, lufthavne og andre steder, hvor der er behov for at flytte gods eller varer. Man skal bruge en uddannelse eller et certifikat for at kunne betjene en gaffeltruck til erhvervsbrug.

Kranfører

Hvis man arbejder som kranfører, kan man arbejde mange forskellige steder. Det kan være i bygningskonstruktion, på havne, og i forbindelse med vedligehold eller logistik. Man har en uddannelse eller et kursus i betjening af de store maskiner. Man sidder ofte i et lille førerhus og arbejder i al slags vejr og hele året rundt. Derudover kan man risikere at skulle arbejde meget højt oppe. Der findes flere forskellige typer af kraner. Det kan være kraner, der flytter materialer i forbindelse med en konstruktion, eller når der skal flyttes containere fra et fragtskib til et lager eller til opbevaring. Der findes mange sikkerhedsbestemmelser og -regler, der skal overholdes, når man arbejder med så store maskiner, og der kan være forskellige bestemmelser for hver kran.

Maskinfører

En maskinfører arbejder med at betjene og vedligeholde maskiner. Dette er ofte maskiner, der benyttes i bygge og anlæg, men det kan også være i transport og logistik. Man bruger også maskinførere i landbruget og til at lave jordarbejde, gravearbejde eller vejarbejde. Ofte har man en uddannelse, der er rettet mod et bestemt område eller en bestemt maskine, men man har samtidig en generel viden om føring og vedligehold af mange forskellige maskiner. Det betyder altså, at hvis man er ansat i landbruget, har man størst ekspertise med de maskiner, der bruges til arbejdsopgaverne i landbruget, og det samme hvis man for eksempel arbejder i bygningskonstruktion.

En maskinfører, der arbejder i landbruget, arbejder med mange forskellige redskaber og maskiner, der skal gøre de fysisk hårde arbejdsopgaver lettere. Det kan for eksempel være gravemaskiner, mejetærskere og andre maskiner, der bruges til at pløje jorden, høste, harve og rense de høstede råvarer. Derudover kan man arbejde med at køre ud med gylle og andet gødning samt insektdræbende sprøjtemidler.

En maskinfører i alle områder kan som regel lave opgaver som at rydde sne, sprede grus og sand samt andre sæsonbetonede opgaver.

 

Indhold: