Kantine & Rengøring

Smørrebrød assistent

Hvad laver en smørrebrødsassistent?

En smørrebrødsjomfru er et traditionelt, dansk erhverv, der går ud på at lave og tilberede smørrebrød. Titlen tilhører hverken jomfruer eller kvinder generelt, og alle kan altså blive uddannet smørrebrødsjomfru.

Forskellen på en smørrebrødsassistent og smørrebrødsjomfru er uddannelseskravet, men ellers minder stillingerne meget om hinanden.

Når man arbejder som smørrebrødsjomfru eller smørrebrødsassistent arbejder man med at kombinere forskellige råvarer og lave smukke anretninger som regel på rugbrød eller franskbrød. Her gælder det om at skabe gode smagsoplevelser, der samtidig ser flotte ud sammen. Man laver både traditionelle anretninger med rullepølse og sky og fiskefilet med tilbehør, men man er også med til at udvikle og opfinde nye versioner af de elskede klassikere med nye, spændende ingredienser og råvarer.

Smørrebrød består som regel af rugbrød eller franskbrød med forskellige former for pålæg ovenpå. Derudover er der ofte et bjerg af pålæg, der tryller den normale rugbrødsmad til et ekstravagant kunstværk. Man arbejder med mange forskellige råvarer, både kød, pålæg og fisk samt frugt og grønt samt dressinger. Derudover arbejder man både med varme og kolde råvarer. Som smørrebrødsjomfru arbejder man med at skabe sundere frokostretter for mange mennesker, og det er også en af grundene til, at man prøver at bruge mange forskellige råvarer.

Man arbejder ofte sammen med flere smørrebrødsjomfruer eller smørrebrødsassistenter. Det afhænger meget af, hvor man arbejder. Derudover kan man også have meget kundekontakt, og mange steder er der faste kunder, der ønsker at få venlig og personlig betjening. Ofte skal man også rådgive kunder om, hvad smørrebrødet indeholder og består af.

Smørrebrødsjomfruer kan stå for at lave andre anretninger end smørrebrød. Som smørrebrødsjomfru eller smørrebrødsassistent kan man også lave salater og sildeborde samt anretninger til morgenbordet og lignende. Her er der behov for, at man kender mange forskellige råvarer og ingredienser for at skabe variation i de forskellige retter.

Ofte starter smørrebrødsassistenterne og -jomfruerne tidligt om morgenen, fordi mange kunder henter deres madpakke eller frokost, inden de tager på arbejde. Der indgår også meget forberedelsesarbejde med dressinger, der skal laves, råvarer der skal forarbejdes og skæres, samt ting der skal steges, koges og syltes. Det er ofte disse opgaver, som smørrebrødsassistenterne sørger for, men det kan også blive varetaget af en køkkenmedhjælper eller anden køkkenfaglig medarbejder.

Hvor arbejder smørrebrødsassistenten?

Der arbejder smørrebrødsjomfruer og -assistenter mange forskellige steder. Først og fremmest arbejder de i smørrebrødsbutikker, hvor de dagligt laver smørrebrød og salater, og pakker det som madpakker til de kunder, der ofte henter frokosten inden arbejde. Her står de ofte også for den daglige drift af butikken samt indkøb og økonomi.

Derudover kan smørrebrødsassistenten og smørrebrødsjomfruen arbejde på institutioner for eksempel hospitaler, hvor de arbejder i kantinen og er med til at lave anretninger og smørrebrød til både patienter, gæster og ansatte. De kan også arbejde på andre offentlige institutioner med kantiner og lignende.

På hoteller, messe-og konferencecentre og mange andre steder findes der også smørrebrødsjomfruer og -assistenter, der er med til at tilberede anretninger og lignende i køkkenet.

På cafeer, restauranter og andre steder kan de også have stillinger, hvor de laver salater, smørrebrød og meget andet.

Lignende stillinger

Kok

Kokke arbejder med tilberedning af forskellig slags mad og fødevarer i restauranter og kantiner. En kok har en længere uddannelse og ved derfor meget om råvarer, tilberedning samt udvikling af retter og menuer. Man arbejder ofte med flere andre medarbejdere og ofte i et travlt miljø med kunder, der spændt venter på deres mad. Med opvaskere, køkkenmedhjælpere og andre kokke i køkkenet er det vigtigt, at man er en holdspiller, også selvom man arbejder uden for normale arbejdstider og især om aftenen og i weekender.

Man skal vide meget om at sammensætte råvarerne efter sæson og smag, og til tider kan man arbejde med en køkkenchef eller en restaurantchef for at opnå det perfekte resultat.

Det gælder om at kunne supplere hinanden på den bedste måde, når man arbejder i de store køkkener. Hvis der er flere kokke, er det ikke unormalt, at de arbejder med én bestemt ting, som de er rigtig dygtige til. Dette kan for eksempel være, at en kok ved meget om kød, mens en anden er dygtig til at tilberede fisk og skaldyr, og en er specialiseret i desserter og konditori.

Der kan også være en køkkenchef, der som regel er uddannet kok. Det er køkkenchefen, der tager sig af den primære menu-udvikling samt står for at lave indkøb og holde styr på køkkenet. I et mindre køkken er det ikke sikkert, at der er en køkkenchef, og det er den “almindelige” kok, der tager sig af opgaver, der typisk tilhører køkkenchefen.

Køkkenmedhjælper

Køkkenmedhjælperen står for at hjælpe kokken med alt det praktiske arbejde. Dette kan for eksempel være at sørge for at rydde op i køkkenet og også vaske op, hvis der ikke er en opvasker i køkkenet. Derudover kan køkkenmedhjælperen sørge for at klargøre de råvarer, som kokken skal bruge. Dette kan for eksempel være at tage ting op fra frost samt vaske og skære frugt og grøntsager. Man samarbejder med det øvrige køkkenpersonale, og der er ofte mere end én køkkenmedhjælper i større køkkener. Ligesom kokken har køkkenmedhjælperen også meget skiftende arbejdstider, der især ligger om aftenen og i weekenden. Man kan arbejde i både kantiner og køkkener, og ofte behøver man ikke en uddannelse - blot et hygiejnekursus.

Branchen kantine og rengøring

Branchen kantine og rengøring indebærer mange forskellige stillinger i både den private og offentlige sektor. Her arbejder man både i køkkener og kantiner, hvor der findes kokke, opvaskere, køkkenmedhjælpere og ledere, mens der også er flere forskellige rengøringsstillinger, der både kan foregå i private hjem, i offentlige institutioner som skoler og sygehuse og i virksomheder i mange forskellige størrelser. Man kan arbejde med kantine og rengøring mange forskellige steder og med mange forskellige arbejdsopgaver. Der findes stillinger på hoteller, skibe og mange andre steder, og i mange stillinger er der rig mulighed for at udvikle sig, forbedre sig og specialisere sig i et felt. Der findes både stillinger, der kræver mange års uddannelse, men også stillinger man kan have som ufaglært.

Indhold: