Hvad laver en opvasker?

Jobbet som opvasker minder en del om jobbet som k√łkkenmedhj√¶lper. Ofte er det dog yngre mennesker, der bliver opvaskere for eksempel som et fritids- eller studiejob. Man kan ogs√• starte som opvasker som 15-√•rig og s√• senere blive k√łkkenmedhj√¶lper.

En opvasker arbejder i et k√łkken. For eksempel i en restaurant, en kantine eller i et stork√łkken. Her vasker man det brugte service op og s√łrger for, at det bliver sat p√• plads de rigtige steder, s√• det igen er klar til brug. Man bruger ofte en stor industriopvaskemaskine, der kan vaske mange ting op p√• f√• minutter, men man kan ogs√• skulle vaske op i h√•nden eller i almindelige opvaskemaskiner.

Derudover kan man lave reng√łringsarbejde i restauranten og i k√łkkenet - andre steder hj√¶lper man ogs√• med at rydde af og lignende.

Hvis man arbejder som k√łkkenmedhj√¶lper, har man ogs√• nogle af disse opgaver. Man beh√łver heller ikke at v√¶re fagl√¶rt for at arbejde som k√łkkenmedhj√¶lper. Man kan godt v√¶re ufagl√¶rt, men det vil ofte kr√¶ves, at man har et f√łdevare- eller hygiejnekursus fra F√łdevarestyrelsen, der giver viden om de vigtigste regler omkring opbevaring, opvarmning, nedk√łling og hygiejne i k√łkkenet. Kurset kan tages digitalt. Man kan ogs√• arbejde som k√łkkenmedhj√¶lper, hvis man er fagl√¶rt, men man vil oftest v√¶re uddannet kantine- eller k√łkkenassistent. K√łkkenmedhj√¶lperen hj√¶lper med at klarg√łre madvarer, r√•varer og lignende til kokkene i k√łkkenet. Dette kan v√¶re at sk√¶re og snitte gr√łntsager, s√łrge for at br√łd og lignende kommer ind og ud af ovnen og lignende. Hvis en k√łkkenmedhj√¶lper arbejder i en caf√©, grillbar, tankstation eller lignende, kan de ogs√• tilberede mad til kunderne. Her arbejdes der ofte med halv- eller helfabrikata. Man har ogs√• de samme reng√łrings- og opvaskeopgaver, som opvaskeren har. Derudover kan man betjene kunder ved kasse, rydde af i k√łkkenet og meget andet. En k√łkkenmedhj√¶lper kan fungere som ‚Äúbl√¶ksprutte‚ÄĚ.

Arbejdssteder

Man kan arbejde som opvasker mange forskellige steder; både i restauranter, kantiner i virksomheder, på skoler og offentlige institutioner, hoteller, skibe og meget andet.

Mange opvaskere v√¶lger at starte i en restaurant eller caf√©, hvis de vil have foden indenfor den kulinariske verden. Dette kan for eksempel v√¶re, hvis de √łnsker at uddanne sig som kok eller gastronom.

Der findes ogs√• opvaskere p√• sygehuse, stork√łkkener, lufthavne og flere andre steder, hvor der bliver tilberedt mad i st√łrre m√¶ngder.

Lignede stillinger

Der er flere stillinger, der minder om opvaskerens. Nogle er der meget forskel på, andre kræver næsten de samme kvalifikationer og kompetencer. Nedenfor kan du læse mere om de forskellige stillinger. Du kan også læse mere under deres individuelle sider.

Reng√łringsassistent

En reng√łringsassistent arbejder med at g√łre rent forskellige steder. Man kan b√•de arbejde som fagl√¶rt og ufagl√¶rt reng√łringsassistent, men jo mere uddannelse man har, jo mere ansvar og variation kan jobbet give. Man kan for eksempel f√• lov at g√łre rent p√• sygehuse, lufthavne og andre steder, hvor der kr√¶ves stor pr√¶cision og dygtighed.

Reng√łringen kan foreg√• p√• mange forskellige tidspunkter. Man kan b√•de v√¶re ansat til at g√łre rent de samme steder p√• de samme tidspunkter eller blive kaldt ud p√• opgaver for eksempel i et konferencecenter efter en koncert. Derudover kan man b√•de v√¶re fuldtidsansat, mens mange reng√łringsassistenter er deltidsansatte. Dette aftales med det reng√łringsfirma eller den virksomhed, man arbejder for.

Der er mange forskellige opgaver, der skal l√łses som reng√łringsassistent. Det kommer ogs√• an p√•, hvor man arbejder. Ofte er der gulv, der skal vaskes, hvilket ofte g√łres med en maskine. Andre steder er der mindre opgaver som at t√łrre st√łv af og desinficere.

Der stilles krav til fysik, hvis man vil arbejde som reng√łringsassistent. Jobbet kan v√¶re fysisk h√•rdt, og der er mange arbejdsstillinger, som man skal have styr p√•. Er man i tvivl, kan man g√• til den reng√łringsvirksomhed, man er ansat for. Det er deres ansvar, at man kender de rigtige arbejdsstillinger.

Serviceassistent og servicetekniker

En serviceassistent arbejder mange forskellige steder og l√łser mange praktiske og organisatoriske opgaver. De arbejder b√•de i virksomheder og p√• offentlige institutioner for eksempel sygehuse, hvor de laver alt fra at arbejde i kantinen med servering til at s√łrge for at udstyr - for eksempel IT-udstyr og om maskiner bliver vedligeholdt, mens de p√• sygehuse ogs√• kan v√¶re med til at transportere patienter, udstyr og meget andet. Hvis man er fagl√¶rt, kan man have stort ansvar for eksempel med patientkontakt og reng√łring p√• sygehuse, mens man kan arbejde som ufagl√¶rt andre steder.

En stilling der minder om serviceassistenten er serviceteknikeren. Serviceteknikeren l√łser mange opgaver p√• sygehuse, i virksomheder, institutioner og flere andre steder, hvor der er brug for en, der kan tage sig af de mere praktiske opgaver. Der findes flere forskellige stillinger og ansvarsomr√•der under serviceteknikeren. Nogle af serviceteknikerens opgaver kan v√¶re at s√łrge for, at planter og andet indend√łrs vegetation bliver vandet og passet, mens man ogs√• s√łrger for at papir, h√•ndkl√¶der, klude og lignende bliver fyldt op p√• toiletter, k√łkkener og mere.

Kok

Kokke arbejder p√• restauranter, stork√łkkener, kantiner, cafeer og mange andre steder. Det kan v√¶re i alt fra cateringfirmaer, kantine i en virksomhed eller en skole eller p√• et sygehus, hvor man skal lave mad til b√•de patienter og p√•r√łrende. Hvis man er uddannet kok, kan man specialisere sig p√• mange forskellige m√•der, s√• man f√•r ekspertise p√• et felt. Dette kan for eksempel v√¶re k√łd eller fisk og skaldyr eller desserter og konditori.

Man uddannes som kok b√•de p√• skole og igennem en l√¶replads eller en praktikplads, hvor man pr√łver rutinerne, travlheden og alle de andre elementer, s√• man l√¶rer at bruge det, man har l√¶rt i praksis. Det er her man f√•r lov at lave mad til kunder og dygtigg√łre sig under pres og rigtige oplevelser. Man kan ogs√• v√¶lge at l√¶re en kogekunst fra en bestemt kultur. Dette kan for eksempel v√¶re at lave klassisk, fransk mad, mexicansk, vietnamesisk eller noget helt andet. Man f√•r ofte ogs√• lov at udvikle sine egne opskrifter med r√•varer, og er man k√łkkenchef eller restaurat√łr, er man ofte den, der udvikler og laver √¶ndringer i menukortet.

Indhold: