Hvad laver en opvasker?

Jobbet som opvasker minder en del om jobbet som køkkenmedhjælper. Ofte er det dog yngre mennesker, der bliver opvaskere for eksempel som et fritids- eller studiejob. Man kan også starte som opvasker som 15-årig og så senere blive køkkenmedhjælper.

En opvasker arbejder i et køkken. For eksempel i en restaurant, en kantine eller i et storkøkken. Her vasker man det brugte service op og sørger for, at det bliver sat på plads de rigtige steder, så det igen er klar til brug. Man bruger ofte en stor industriopvaskemaskine, der kan vaske mange ting op på få minutter, men man kan også vaske op i hånden eller i almindelige opvaskemaskiner.

Derudover kan man lave rengøringsarbejde i restauranten og i køkkenet - andre steder hjælper man også med at rydde af og lignende.

Hvis man arbejder som køkkenmedhjælper, har man også nogle af disse opgaver. Man behøver heller ikke at være faglært for at arbejde som køkkenmedhjælper. Man kan godt være ufaglært, men det vil ofte kræves, at man har et fødevare- eller hygiejnekursus fra Fødevarestyrelsen, der giver viden om de vigtigste regler omkring opbevaring, opvarmning, nedkøling og hygiejne i køkkenet. Kurset kan tages digitalt. Man kan også arbejde som køkkenmedhjælper, hvis man er faglært, men man vil oftest være uddannet kantine- eller køkkenassistent. Køkkenmedhjælperen hjælper med at klargøre madvarer, råvarer og lignende til kokkene i køkkenet. Dette kan være at skære og snitte grøntsager, sørge for at brød kommer ind og ud af ovnen og lignende. Hvis en køkkenmedhjælper arbejder i en café, grillbar, tankstation eller lignende, kan de også tilberede mad til kunderne. Her arbejdes der ofte med halv- eller helfabrikata. Man har også de samme rengørings- og opvaskeopgaver, som opvaskeren har. Derudover kan man betjene kunder ved kasse, rydde af i køkkenet og meget andet. En køkkenmedhjælper kan fungere som “blæksprutte”.

Hvor arbejder en opvasker?

Man kan arbejde som opvasker mange forskellige steder; både i restauranter, kantiner i virksomheder, på skoler og offentlige institutioner, hoteller, skibe og meget andet.

Mange opvaskere vælger at starte i en restaurant eller café, hvis de vil have foden indenfor den kulinariske verden. Dette kan for eksempel være, hvis de ønsker at uddanne sig som kok eller gastronom.

Der findes også opvaskere på sygehuse, storkøkkener, lufthavne og flere andre steder, hvor der bliver tilberedt mad i større mængder.

Lignede stillinger

Der er flere stillinger, der minder om opvaskerens. Nogle er der meget forskel på, andre kræver næsten de samme kvalifikationer og kompetencer. Nedenfor kan du læse mere om de forskellige stillinger. Du kan også læse mere under deres individuelle sider.

Rengøringsassistent

En rengøringsassistent arbejder med at gøre rent forskellige steder. Man kan både arbejde som faglært og ufaglært rengøringsassistent, men jo mere uddannelse man har, jo mere ansvar og variation kan jobbet give. Man kan for eksempel få lov at gøre rent på sygehuse, lufthavne og andre steder, hvor der kræves stor præcision og dygtighed.

Rengøringen kan foregå på mange forskellige tidspunkter. Man kan både være ansat til at gøre rent de samme steder på de samme tidspunkter eller blive kaldt ud på opgaver for eksempel i et konferencecenter efter en koncert. Derudover kan man både være fuldtidsansat, mens mange rengøringsassistenter er deltidsansatte. Dette aftales med det rengøringsfirma eller den virksomhed, man arbejder for. 

Der er mange forskellige opgaver, der skal løses som rengøringsassistent. Det kommer også an på, hvor man arbejder. Ofte er der gulv, der skal vaskes, hvilket ofte gøres med en maskine. Andre steder er der mindre opgaver som at tørre støv af og desinficere.

Der stilles krav til fysik, hvis man vil arbejde som rengøringsassistent. Jobbet kan være fysisk hårdt, og der er mange arbejdsstillinger, som man skal have styr på. Er man i tvivl, kan man gå til den rengøringsvirksomhed, man er ansat for. Det er deres ansvar, at man kender de rigtige arbejdsstillinger.

Kok

Kokke arbejder på restauranter, storkøkkener, kantiner, cafeer og mange andre steder. Det kan være i alt fra cateringfirmaer, kantine i en virksomhed eller en skole eller på et sygehus, hvor man skal lave mad til både patienter og pårørende. Hvis man er uddannet kok, kan man specialisere sig på mange forskellige måder, så man får ekspertise på et felt. Dette kan for eksempel være kød eller fisk og skaldyr eller desserter og konditori.

Man uddannes som kok både på skole og igennem en læreplads eller en praktikplads, hvor man prøver rutinerne, travlheden og alle de andre elementer, så man lærer at bruge det, man har lært i praksis. Det er her, at man får lov til at lave mad til kunder og dygtiggøre sig under pres og rigtige oplevelser. Man kan også vælge at lære en kogekunst fra en bestemt kultur. Dette kan for eksempel være at lave klassisk, fransk mad, mexicansk, vietnamesisk eller noget helt andet. Man får ofte også lov at udvikle sine egne opskrifter med råvarer, og er man køkkenchef eller restauratør, er man ofte den, der udvikler og laver ændringer i menukortet.

 

Indhold: