Kantine & Reng√łring

K√łkkenleder

Hvad laver en k√łkkenleder?

En k√łkkenleder har ansvaret for et k√łkken, en kantine eller lignende. K√łkkenlederen arbejder b√•de med tilberedning af maden, indk√łb, √łkonomi og meget andet. N√•r man taler om en k√łkkenleder, er der ofte tale om lederen af et k√łkken p√• en institution, en virksomhed, en kantine og lignende.

Her skal k√łkkenlederen arbejde med at lave vagtplaner for k√łkkenets √łvrige personale, s√łrge for at der bliver lavet og udviklet menuer og opskrifter og klarg√łre r√•varer til tilberedning, som man ogs√• st√•r for. Derudover kan man v√¶re med til at lave rekrutteringer til k√łkkenet og lignende.

Man skal s√łrge for at holde overblikket ogs√• i travle situationer, og maner ogs√• med til at tage imod vare samt s√łrge for at reng√łring, opbevaring af f√łdevarer og r√•varer og hygiejne er i top, og at der bliver fulgt de retningslinjer, der er opsat af ledelsen.

Det er ogs√• k√łkkenlederen, der uddelegerer opgaver og lignende. Dette indeb√¶rer blandt andet ogs√• at s√łrge for reng√łring af kantinen, spisesalen eller restauranten.

Der findes ogs√• andre former for ledere i k√łkken- og restaurationsbranchen.

K√łkkenchef

En k√łkkenchef har ansvaret i et k√łkken for eksempel p√• en restaurant eller lignende, hvor der er et hektisk og travlt milj√ł. K√łkkenchefen st√•r for at udvikle og forbedre menuer og retter og har ogs√• det √łkonomiske overblik over k√łkkenet. Derudover er det k√łkkenchefen, der st√•r for at k√łbe varer og lignende til k√łkkenets drift. K√łkkenchefen er ofte uddannet kok og arbejder i t√¶t samarbejde med de andre kokke i k√łkkenet, samt det √łvrige k√łkkenpersonale. K√łkkenchefen er som regel ogs√• den, der foretager nye rekrutteringer af k√łkkenpersonale.

K√łkkenchefen kan - ligesom kokke - v√¶re specialiseret indenfor et bestemt omr√•de, hvor de har mange kompetencer. Man kan for eksempel v√¶re ekspert i tilberedning af k√łd eller fisk og skaldyr, mens man ogs√• kan v√¶re specialiseret i desserter og konditori eller kogekunst fra forskellige dele af verden for eksempel italiensk, fransk, vietnamesisk eller mexicansk. K√łkkenchefen har ansvaret for alt k√łkkenpersonalet.

Restaurantchef og restaurat√łr

En restaurantchef kaldes ogs√• en restaurat√łr. Restaurat√łren har ansvaret for en hel restaurant. Dette g√¶lder b√•de k√łkkenpersonale, serveringspersonale og reng√łringspersonale. Restaurat√łren ejer som regel restauranten eller spisestedet og har derfor alt det prim√¶re ansvar med alt fra l√łn til varek√łb, ans√¶ttelser, √łkonomi og meget andet. Restaurat√łren er som regel ogs√• den, der udvikler og bestemmer menuen, samt hvorn√•r der skal foretages √¶ndringer i menuer eller retter. En restaurat√łr har som regel ogs√• en baggrund som kok eller k√łkkenchef og kan derfor ogs√• fungere som kok eller k√łkkenchef i den nuv√¶rende restaurant eller spisested. Restaurat√łren holder ogs√• √łje med antallet af bes√łgende og salget samt kundernes tilfredshed. Derudover skal de ogs√• f√łlge med madkulturen og dens udvikling og s√łrge for, at der ikke g√•r mad til spilde mere end h√łjst n√łdvendigt

En restaurantchef har ofte meget lange arbejdsdage og arbejder i et travlt milj√ł.

Der er også stor forskel på, hvor man er restaurantchef. Man er restaurantchef, om man ejer et pizzeria, en café, en michelin-restaurant eller et stort konferencecenter.

Det er vigtigt, at man ved meget om den branche, man arbejder i, og at man ved, hvordan man yder god service til kunderne, samtidig med at man kan give sine medarbejdere gode arbejdsforhold og gode vilk√•r, der sikrer en arbejdsgl√¶de ogs√• i et ofte travlt og hektisk milj√ł. Det er ogs√• en fordel af have stor viden som sin m√•lgruppe og sine prim√¶re kunder. Kommer restaurat√łren ikke fra en kulinarisk baggrund, kan de komme fra hotelbranchen. Man kan selvf√łlgelig ogs√• have erfaring andre steder fra.

Arbejdssteder

En k√łkkenleder kan arbejde mange forskellige steder. K√łkkenlederen, der arbejder med kantiner og stork√łkkener, kan b√•de arbejde p√• institutioner som skoler og gymnasier eller p√• et cafeteria. Andre k√łkkenledere arbejder p√• sygehuse, hvor de laver mad til b√•de bes√łgende og patienter, og hvor det er vigtigt, at de kan lave m√•ltider, der er n√¶ringsrige og velsmagende. K√łkkenledere findes ogs√• p√• efterskoler og h√łjskoler samt i virksomheder med egen kantine

K√łkkenledere kan ogs√• arbejde i stork√łkkener, hvor de laver mad til b√•de virksomheder, plejehjem og institutioner og k√łkkener, hvor der laves mad til arrangementer

En k√łkkenchef eller restaurantchef arbejder i en restaurant eller caf√©. De kan b√•de arbejde p√• traditionelle steder som i byerne og kroer og lignende, men man kan ogs√• arbejde p√• hoteller, lufthavne, skibe og mange andre steder. Der findes ogs√• mange andre muligheder.

Lignende stillinger

Der findes flere forskellige stillinger, der minder om de forskellige lederstillinger. Nedenfor kan du læse om nogle af stillinger. Nogle kræver en uddannelse for eksempel kok og ernæringsassistent, mens andre blot kræver kurser eller erfaring på området.

Kok

Kokkens arbejde er at tilberede og anrette mad i restauranter, stork√łkkener, kantiner og mange andre steder. Her udvikler de ogs√• b√•de retter og menuer, der holder k√łkkenet opdateret og sp√¶ndende til gl√¶de for kunderne. Det er et travlt milj√ł, hvor man b√•de arbejder i weekenden og om aftenen. Man arbejder sammen med en del andre k√łkkenmedarbejdere for eksempel k√łkkenmedhj√¶lpere, k√łkkenchefer, andre kokke og opvaskere.

Man s√¶tter forskellige r√•varer sammen, og som kok arbejder man som regel med friske varer frem for halv- og helfabrikata, som man ofte g√łr i kantiner og lignende. Er der flere kokke i k√łkkenet, kan man have forskellige arbejdsomr√•der om kompetencer for eksempel desserter, k√łd, fisk og skaldyr og lignende.

Ernæringsassistent

En ern√¶ringsassistent er uddannet i at lave sund og n√¶ringsfuld mad. De arbejder b√•de i kantiner, k√łkkener og stork√łkkener, og bidrager ofte med viden om n√¶ringsstofferne i maden, og hvordan man p√• bedste vis tilbereder det, s√• r√•varerne bibeholder disse madvarer. Man arbejder ofte ogs√• sammen med meget andet k√łkkenpersonale, hvor man kan bidrage med meget forskellig mad.

K√łkkenmedhj√¶lper

En k√łkkenmedhj√¶lper arbejder i en kantine, et k√łkken, en grillbar, en fastfood restaurant og mange andre steder. K√łkkenmedhj√¶lperens opgave er at hj√¶lpe med at forberede r√•varer og andet, som kokkene i k√łkkenet skal bruge senere. De kan ogs√• tilberede mad for eksempel p√• fastfood restauranter. Man beh√łver ikke en uddannelse for at blive k√łkkenmedhj√¶lper, men det kr√¶ves ofte, at man har et hygiejne- eller f√łdevarekursus, s√• man ved hvordan f√łdevarer skal h√•ndteres, og reng√łring skal udf√łres.

Ledige jobs

Er du god til at skabe rene omgivelser og brænder for en hverdag, hvor du får lov at bruge kroppen i dit arbejde? Er du engageret og grundig i dit job? Så er det måske dig, vi leder efter!