Kantine & Rengøring

Køkkenassistent

Hvad laver en køkkenassistent?

En køkkenassistent er som regel uddannet ernæringsassistent. En ernæringsassistent har stor viden om at lave sund mad, der er næringsfuld og bidrager til en sundere livsstil. Derfor arbejder ernæringsassistenter og køkkenassistenter ofte i kantiner, på institutioner og i storkøkkener, hvor de er med til at udvikle måltider, der er sunde.
En køkkenassistent arbejder med flere forskellige opgaver. Først og fremmest er de med til at tilberede og anretter måltider så de ser lækre og indbydende ud. Derudover køber køkkenassistenten også ind, hvilket både foregår både i forretninger og ved grossister på nettet, hvor køkkenassistenten så foretager en bestilling, der bliver leveret på en given dag.

Man er også med til at rydde op og gøre rent i arbejdsomgivelserne, samt sørge for at råvarer og tilberedt mad bliver opbevaret under hygiejniske og ordentlige forhold, der lever op til fødevarestyrelsens krav.


Man har også meget menneskekontakt som ernæringsassistent. Man taler både med kunder og det øvrige køkkenpersonale, men man kan også rådgive og vejlede virksomheder og institutioner i at lave en sund kost til deres medarbejdere, patienter og elever. Det er en god kompetence at være imødekommende som køkkenassistent. Man skal vejlede om en sundere kost på en måde, hvor man er opløftende i stedet for at være led og nedgørende over de gamle, måske mere usunde vaner for kunderne. Dette gør sig især gældende på hospitaler og institutioner men også i køkkener på plejehjem.

Den kost man laver, skal være sund, men skal stadig være lækker og indbydende for dem der skal spise den. For både patienter på sygehuse, ældre på plejehjem og for børn er kosten en vigtig del af deres dag, og det er vigtigt for deres helbred, at de vil spise det, de får serveret. Det er derfor vigtigt, at man kan balancere mellem, hvad der er sundt og gøre det lækkert og smagfuldt.


Man er med i alt fra at købe ind til at tilberede, anrette og servere maden. Der er derfor meget planlægning i arbejdsdagen, og det er vigtigt, at man har et godt overblik over de mange bolde, man har i luften på én gang. Man er også med til at rydde op og gøre rent sidst på arbejdsdagen, men det også er vigtigt, at man kan holde arbejdsområdet overskueligt og rent i løbet at dagen, så alle kan løse deres opgaver på bedst mulig vis.

Der er forskellige arbejdstidspunkter, men meget af arbejdet foregår fra tidligt om morgenen og til først på eftermiddagen.

Arbejdssteder

Køkkenassistenter arbejder mange forskellige steder. De arbejder i kantiner mange forskellige steder. Dette kan for eksempel være på sygehuse, uddannelsesinstitutioner og store virksomheder med egen kantine. Der arbejder også ernæringsassistenter i storkøkkener, der leverer med til virksomheder, uddannelsesinstitutioner og plejehjem hver dag. Køkkenassistenter kan også arbejde ved cateringfirmaer, der leverer mad til arrangementer og måltidskasser og lignende.

Lignende stillinger

Der findes flere forskellige stillinger, der minder om køkkenassistenten. Nogle arbejder i storkøkkener og kantiner, mens andre arbejder i restauranter, kantiner og delikatesser. Nogle af stillingerne kræver ingen uddannelse, men blot at man har fødevare- eller hygiejnekursus, mens andre kræver flere års uddannelse og erfaring.

Kantineassistent

En kantineassistent arbejder i en kantine eller et storkøkken, hvor man laver mad til catering og arrangementer. Derfor bliver stillingen også omtalt som cater. En kantineassistent eller cater har flere forskellige arbejdsopgaver.

De sørger for alt fra at købe ind, hvilket både foregår ved store grossister, der er en slags specialsupermarkeder, eller på nettet, hvor bestillingen så kommer en bestemt dag. Derudover sørger de for tilberedning af maden samt at køkkenet og området omkring, for eksempel kassen eller spiseområdet er rengjort og indbydende, og at alle fødevarer bliver opbevaret, som de skal.

Man har ofte kundekontakt, da man også passer kasseapparatet og taler med kunderne. Det kan både være patienter og pårørende på et sygehus, unge mennesker på en efterskole eller på et gymnasie eller i en virksomhed. I et storkøkken arbejder der mange catere og kokke som man arbejder sammen med gennem hele ens arbejdsdag.

Smørrebrødsjomfru

En smørrebrødsjomfru arbejder som regel i en delikatesse eller delikatesseforretning, hvor de både laver smørrebrød, samt kolde og varme anretninger til frokostmåltider. De er uddannet smørrebrødsjomfru eller ufaglært som smørrebrødsassistent. Både mænd og kvinder kan være smørrebrødsjomfruer.

Man kombinerer forskellige råvarer som grøntsager, frugt og kød, og laver både traditionelle og kreative anretninger, der både smager godt og ser flot ud.

Køkkenmedhjælper

Køkkenmedhjælperens opgaver er at supplere og hjælpe kokkene og øvrigt køkkenpersonale i kantiner og andre køkkener; for eksempel restauranter. En køkkenmedhjælper laver forskelligt oprydnings- og rengøringsarbejde, mens de også er med til at forberede for eksempel skære og snitte de råvarer, som kokkene skal bruge. Det er vigtigt at køkkenmedhjælperen sørger for, at køkkenet er overskueligt. Man kan også betjene kunder og fylde varer og råvarer op, når det mangler. I nogle virksomheder er man med til at tilberede maden, der som regel er halv- eller helfabrikata. Dette er for eksempel i et cafeteria eller i en grillbar. Man kan både arbejde som køkkenmedhjælper som ufaglært og faglært. Nogle virksomheder vil kræve et højere uddannelseskrav end andre. Dog er det ofte en nødvendighed, at man har fødevare- eller hygiejnebevis for at vide, hvordan råvarer og maskiner skal rengøres og vedligeholdes.

Branchen kantine og rengøring

Kantine og rengøring indebærer forskellige opgaver omkring madlavning og hygiejne. Der findes mange forskellige stillinger og arbejdsområder i branchen, og det er muligt at arbejde i branchen som både faglært, for eksempel kok eller ernæringsassistent eller som køkkenmedhjælper eller rengøringsassistent.

Der er også stillinger, hvor man kan arbejde som studerende eller ungarbejder, og der er rige muligheder for at skaffe sig erhvervserfaring på området. Mange af uddannelserne på området er også bygget op omkring praktik- og lærepladser.

Der findes mange forskellige steder, man kan arbejde, hvis man arbejder i kantine og rengøring. Der findes produktionsanlæg, restauranter, storkøkkener og mange andre steder hvor man kan arbejde med madlavning, og man kan få lov at arbejde med mange forskellige mennesker.

Man kan også arbejde på hoteller, i lufthavne og på store sygehuse.

Indhold: