Hvad laver en kok?

En kok arbejder med at lave mad i en restaurant, en kantine eller en anden form for køkken. Her er man ofte med til at udvikle den mad og de menuer, der er i køkkenet, og for eksempel tilpasse den sæsonen eller gæsterne. Man arbejder i et travlt miljø, og det foregår både om aftenen og i weekender. Man sammensætter de retter, der skal laves, og derfor skal man være god til at sætte råvarer sammen for at skabe en god oplevelse, for de der skal spise maden.

Man arbejder ofte sammen med et hold af andre køkkenmedarbejdere for eksempel opvaskere, en køkkenchef eller en restaurantchef. I større køkkener kan der sagtens være flere kokke, og i travle perioder kræver det, at man er god til at samarbejde og tilrettelægge arbejdet, så man kan supplere hinanden på bedste vis. Er der en køkkenchef i køkkenet, er det som regel køkkenchefen, der har ansvaret for menuen, og kan samarbejde med kokkene om indholdet. Det er også køkkenchefen, der sørger for indkøb, budget og andet elementer, der er vigtige i det travle køkken. I mindre køkkener, hvor der kun er én kok, er det denne, der fungerer som køkkenchef. Der kan også være en restaurantchef, der kommer med ønsker eller udarbejder menuen i stillingen som køkkenchef.

Er der tale om et stort køkken, er der ofte flere kokke med hver deres arbejdsområde. Dette betyder, at der for eksempel kan være en kok med specialisering i at stege og grille kød, mens der også er en dessertkok eller en konditor eller måske en kok, der tager sig af alle de kolde retter og en der er specialiseret til fisk og skaldyr. I mindre køkkener er kokken dygtig til alle de forskellige elementer. Man kan også få hjælp af en køkkenmedarbejder, der for eksempel klargør fødevarer for eksempel ved at skære grøntsager. Normalt tager kokkene sig selv af at lave supper og saucer samt at udskære kød og andet, der kræver erfaring, som en køkkenmedarbejder ikke har.

Udover at lave maden skal kokken også sørge for, at det bliver fremstillet på en dekorativ og smuk måde, hvilket har stor betydning for kunder, der ofte har betalt mange penge for maden. Man skal dog være opmærksom på, at man er under tidspres, da kunderne heller ikke vil vente for længe på maden. Det er serveringspersonale som for eksempel tjenere, der sørger for at servere maden. Da det også er disse, der tager imod bestillinger, er det vigtigt, at de arbejder godt sammen med kokken, så der ikke opstår misforståelser, der skaber forsinkelser eller unødvendige fejl.

Restauratør

En restauratør ejer den restaurant eller det spisested, hvor kokken arbejder. Restauratøren kan også selv fungere som kok eller køkkenchef og er med til at udvikle de forskellige menuer og lignende. Udover at lave en del af de samme opgaver som kokken, har restauratøren også ansvar for selve restauranten eller spisestedets økonomi. Dette betyder også, at de skal have overblik over salget, menuerne, indkøb samt antal af besøgende og spisestedets ansatte samt deres vagtplaner. Dette betyder ofte travlhed samt lange arbejdsdage. Der er meget forskel på, om man er restauratør i et pizzeria, en café, en michelin-restaurant eller et stort messecenter.

Man skal først og fremmest have stor viden om den branche man arbejder i, og man skal være god til at følge udviklingen, og ofte er det en fordel at kunne forny sig selv. Man skal have et stort overblik over spisestedet, også hvis det blot er et lokalt pizzeria. Derudover er det en fordel at kende sin kundegruppe eller målgruppe, så man ved, hvad de ønsker at få. Restauratøren har for det meste en baggrund med en kokkeuddannelse eller uddannelse inden for hotelbranchen.

Gastronom

En gastronom er en type af kok. Ofte er selve kokkeuddannelsen kendt som gastronomuddannelsen, hvor man så senere i forløbet specialiserer sig som kok.

Som gastronom får man viden om alt fra indkøb til kundeservice og madlavning. Når man specialiserer sig, kan man enten specialisere sig som gastronomassistent, hvilket betyder, at man kan fungere som køkkenmedhjælper i et køkken, eller man kan blive kok, hvor man får mere erfaring og teknikopgaver med at tilberede avancerede retter og lignende. Man kan også specialisere sig indenfor smørrebrød og catering, hvor man blandt andet lærer at lave kolde anretninger, og hvor man lærer at lave mad til catering for eksempel store selskaber, hvor maden skal leveres ude ved et arrangement.

Hvor arbejder kokken?

En kok kan arbejde mange forskellige steder. Først og fremmest findes der kokke i helt almindelige restauranter og spisesteder, hvor de tilbereder mad efter menuen. Derudover kan man arbejde som kok på en offentlig institution som for eksempel på et hospital, hvor der er en kantine, og hvor der skal laves mad, der passer til mange forskellige patienter med forskellige behov.

Er man til hotelbranchen, kan man også arbejde på hoteller og vandrehjem, hvor man laver mad til mange forskellige mennesker og nationaliteter. Derudover findes der kokke på mere alternative placeringer for eksempel på skibe og i lufthavne.

Også på konference- og messecentre findes kokke, som ofte skal lave mad til flere hundrede eller flere tusind mennesker på én gang, uden at det skal påvirke kvaliteten af måltidet.

Der findes også mange andre steder, hvor man kan arbejde som kok. I store virksomheder med mange ansatte er der for eksempel også en kantine, der dagligt laver mad til de ansatte.

Lignende stillinger

Der findes flere forskellige lignende stillinger, der minder om kokken, men som for eksempel ikke kræver samme erfaring.

En køkkenmedhjælper findes i alt fra grillbarer til store restauranter. De sørger for tilberedning af lettere elementer af retterne samt sørger for at forberede grøntsager og lignende. Derudover sørger de for, at køkkenet er ryddeligt, så der er plads til det øvrige køkkenpersonale. En opvasker har en del af de samme opgaver, til trods for at de fokuserer mere på at vaske op og rydde op end på at forberede og tilberede maden. Det er ofte unge mennesker eller studerende, der arbejder som opvaskere. Det kan også være unge, der gerne vil have erfaring, inden de søger ind på kokkeskolen.

 

Indhold: