Hvad laver en kok?

En kok arbejder med at lave mad i en restaurant, en kantine eller en anden form for k√łkken. Her er man ofte med til at udvikle den mad og de menuer, der er i k√łkkenet, og for eksempel tilpasse den s√¶sonen eller g√¶sterne. Man arbejder i et travlt milj√ł, og det foreg√•r b√•de om aftenen og i weekender. Man sammens√¶tter de retter, der skal laves, og derfor skal man v√¶re god til at s√¶tte r√•varer sammen for at skabe en god oplevelse, for de der skal spise maden.


Man arbejder ofte sammen med et hold af andre k√łkkenmedarbejdere for eksempel opvaskere, en k√łkkenchef eller en restaurantchef. I st√łrre k√łkkener kan der sagtens v√¶re flere kokke, og i travle perioder kr√¶ver det, at man er god til at samarbejde og tilrettel√¶gge arbejdet, s√• man kan supplere hinanden p√• bedste vis. Er der en k√łkkenchef i k√łkkenet, er det som regel k√łkkenchefen, der har ansvaret for menuen, og kan samarbejde med kokkene om indholdet. Det er ogs√• k√łkkenchefen, der s√łrger for indk√łb, budget og andet elementer, der er vigtige i det travle k√łkken. P√• mindre k√łkkener, hvor der kun er √©n kok, er det denne, der fungerer som k√łkkenchef. Der kan ogs√• v√¶re en restaurantchef, der kommer med √łnsker eller udarbejder menuen i stillingen som k√łkkenchef.

Er der tale om et stort k√łkken, er der ofte flere kokke med hver deres arbejdsomr√•de. Dette betyder, at der for eksempel kan v√¶re en kok med specialisering i at stege og grille k√łd, mens der ogs√• er en dessertkok eller en konditor eller m√•ske en kok, der tager sig af alle de kolde retter og en der er specialiseret til fisk og skaldyr. I mindre k√łkkener er kokken dygtig til alle de forskellige elementer. Man kan ogs√• f√• hj√¶lp af en k√łkkenmedarbejder, der for eksempel klarg√łr f√łdevarer for eksempel ved at sk√¶re gr√łntsager. Normalt tager kokkene sig selv af at lave supper og saucer samt at udsk√¶re k√łd og andet, der kr√¶ver erfaring, som en k√łkkenmedarbejder ikke har.

Udover at lave maden skal kokken ogs√• s√łrge for, at det bliver fremstillet p√• en dekorativ og smuk m√•de, hvilket har stor betydning for kunder, der ofte har betalt mange penge for maden. Man skal dog v√¶re opm√¶rksom p√•, at man er under tidspres, da kunderne heller ikke vil vente for l√¶nge p√• maden. Det er serveringspersonale som for eksempel tjenere, der s√łrger for at servere maden. Da det ogs√• er disse, der tager imod bestillinger, er det vigtigt, at de arbejder godt sammen med kokken, s√• der ikke opst√•r misforst√•elser, der skaber forsinkelser eller un√łdvendige fejl.

Restaurat√łr

En restaurat√łr ejer den restaurant eller det spisested, hvor kokken arbejder. Restaurat√łren kan ogs√• selv fungere som kok eller k√łkkenchef og er med til at udvikle de forskellige menuer og lignende. Udover at lave en del af de samme opgaver som kokken, har restaurat√łren ogs√• ansvar for selve restauranten eller spisestedets √łkonomi. Dette betyder ogs√•, at de skal have overblik over salget, menuerne, indk√łb samt antal af bes√łgende og spisestedets ansatte samt deres vagtplaner. Dette betyder ofte travlhed samt lange arbejdsdage. Der er meget forskel p√•, om man er restaurat√łr i et pizzeria, en caf√©, en michelin-restaurant eller et stort messecenter.

Man skal f√łrst og fremmest have stor viden, om den branche man arbejder i, og man skal v√¶re god til at f√łlge udviklingen, og ofte er det en fordel at kunne forny sig selv. Man skal have et stort overblik over spisestedet, ogs√• hvis det blot er et lokalt pizzeria. Derudover er det en fordel at kende sin kundegruppe eller m√•lgruppe, s√• man ved, hvad de √łnsker at f√•. Restaurat√łren har for det meste en baggrund med en kokkeuddannelse eller uddannelse inden for hotelbranchen.

Gastronom

En gastronom er en type af kok. Ofte er selve kokkeuddannelsen kendt som gastronomuddannelsen, hvor man s√• senere i forl√łbet specialiserer sig som kok.

Som gastronom f√•r man viden om alt fra indk√łb til kundeservice og madlavning. N√•r man specialiserer sig, kan man enten specialisere sig som gastronomassistent, som betyder at man kan fungere som k√łkkenmedhj√¶lper i et k√łkken, eller man kan blive kok, hvor man f√•r mere erfaring og teknikopgaver med at tilberede avancerede retter og lignende. Man kan ogs√• specialisere sig indenfor sm√łrrebr√łd og catering, hvor man blandt andet l√¶rer at lave kolde anretninger, og hvor man l√¶rer at lave mad til catering for eksempel store selskaber, hvor maden skal leveres ude ved et arrangement.

Hvor arbejder kokken?

En kok kan arbejde mange forskellige steder. F√łrst og fremmest findes der kokke i helt almindelige restauranter og spisesteder, hvor de tilbereder mad efter menuen. Derudover kan man arbejde som kok p√• en offentlig institution som for eksempel p√• et hospital, hvor der er en kantine, og hvor der skal laves mad, der passer til mange forskellige patienter med forskellige behov.

Er man til hotelbranchen, kan man også arbejde på hoteller og vandrehjem, hvor man laver mad til mange forskellige mennesker og nationaliteter. Derudover findes der kokke på mere alternative placeringer for eksempel på skibe og i lufthavne.

Også på konference- og messecentre findes kokke, som ofte skal lave mad til flere hundrede eller flere tusind mennesker på én gang, uden at det skal påvirke kvaliteten af måltidet.

Der findes også mange andre steder, hvor man kan arbejde som kok. I store virksomheder med mange ansatte er der for eksempel også en kantine, der dagligt laver mad til de ansatte.

Lignende stillinger

Der findes flere forskellige lignende stillinger, der minder om kokken, men som for eksempel ikke kræver samme erfaring.

En k√łkkenmedhj√¶lper findes i alt fra grillbarer til store restauranter. De s√łrger for tilberedning af lettere elementer af retterne samt s√łrger for at forberede gr√łntsager og lignende. Derudover s√łrger de for, at k√łkkenet er ryddeligt, s√• der er plads til det √łvrige k√łkkenpersonale. En opvasker har en del af de samme opgaver, til trods for at de fokuserer mere p√• at vaske op og rydde op end p√• at forberede og tilberede maden. Det er ofte unge mennesker eller studerende, der arbejder som opvaskere. Det kan ogs√• v√¶re unge, der gerne vil have erfaring, inden de s√łger ind p√• kokkeskolen.

Ledige jobs

Er du god til at skabe rene omgivelser og brænder for en hverdag, hvor du får lov at bruge kroppen i dit arbejde? Er du engageret og grundig i dit job? Så er det måske dig, vi leder efter!