Kantine & Reng√łring

Denne branche er pr√¶get af praktisk kunnen. Her handler det hovedsageligt om reng√łring, vedligehold samt tilberedning af mad. Uddannelserne er meget forskellige, men har alle et vis fokus p√• hygiejne og lignende emner. Her er arbejdspladserne mange gange p√• offentlige eller private institutioner, men kan ogs√• foreg√• i private virksomheder. Eksempler p√• arbejdspladser er sygehuse, skoler, plejehjem, restauranter, hoteller, supermarkeder og kontorer.
Kantine & Reng√łring Icon

Hvad er kantine og rengøring?

Kantine og rengøring dækker over mange forskellige stillinger, der omhandler madlavning, rengøring og hygiejne. Man kan arbejde mange forskellige steder og have mange forskellige arbejdsopgaver. Der findes både jobs i travle miljøer som i et køkken på en restaurant, eller rengøringsopgaver efter alle andre er gået hjem. Der er jobs, der starter tidligt om morgenen og slutter sent om aftenen, jobs fra otte til seksten og jobs, der ligger i weekenderne. Derudover er der mange stillinger, man kan være ansat i som ufaglært, mens andre kræver flere års uddannelse.

Man kan også arbejde med kantine i produktionsanlæg, hvor man for eksempel laver færdigpakkede salater og sandwiches. Derudover kan man arbejde ved store arrangementer med flere tusind besøgende som for eksempel festivaler, stævner, og konferencer, hvor alle besøgende ønsker at få mad af god kvalitet.

En serviceassistent sørger for forskellige former for rengøring og vedligehold og kan have flere forskellige uddannelsesniveauer, der giver adgang til forskellige specialiseringer og ansvarsområder. Man kan også arbejde med anretning og servering af mad; især i kantiner og ved større arrangementer.

Arbejdssteder

Man kan arbejde mange forskellige steder, hvis man arbejder indenfor køkken, kantine og rengøring. Der findes både stillinger i virksomheder med kantiner, i cateringfirmaer, og i mange offentlige institutioner. Dette kan for eksempel være på sygehuse, hvor der ofte både er en kantine, og hvor der skal deles mad ud til patienter. På sygehuse er hygiejne i fokus, og der bliver derfor hele tiden gjort rent og sørget for vedligehold af materialer og lokaler. Nogle rum kræver speciel uddannelse eller erfaring, mens andre blot kræver engagement og godt humør. Man kan også arbejde på andre offentlige institutioner som for eksempel skoler og børnehaver. Også i hotelbranchen kan man arbejde med køkken og rengøring, mens der også er stillinger i lufthavne, på fly, skibe, supermarkeder og meget andet. Mulighederne for arbejdssteder er nærmest uendelige.

Stillinger i branchen

Der findes mange forskellige stillinger med mange forskellige fokusområder i branchen. Nogle stillinger kræver flere års uddannelse; for eksempel kok, mens andre blot kræver kurser; for eksempel AMU eller bare erfaring. Nedenfor kan du læse om nogle af de forskellige steder, der findes i kantine og rengøring. Du kan også læse mere under stillingernes individuelle sider.

Rengøringsassistent

En rengøringsassistents opgaver omhandler alt fra rengøring af køkkener til rengøring af klasselokaler, kontorer og meget andet. Man har nogle gange forskellige arbejdstider for eksempel om aftenen, i weekenden eller tidligt om morgenen, mens de også kan være fastsat efter en kontrakt. Det kan være fysisk hårdt at arbejde som rengøringsassistent, men det er derimod også et job, hvor man får mere bevægelse end ved et kontorjob. Man bruger både maskiner for eksempel til at vaske gulv og forskellige andre rengøringsredskaber til at udføre arbejdet. Man har mange muligheder, når man arbejder som rengøringsassistent, især hvis man har en specialiseret uddannelse; for eksempel som sanitør, som er en, der arbejder med rengøring på sygehuset. Man kan også arbejde med rengøring på industri- og produktionsanlæg, mens det også er muligt at være rengøringsassistent på et hotel eller konference- og messecentre.

Køkkenmedhjælper

En køkkenmedhjælper sørger for at lave forskelligt forarbejde og bearbejdning af madvarer, der skal bruges af det øvrige køkkenpersonale og er også med til at sørge for, at der altid er rent og orden i køkkenet, mens de også kan fungere som opvaskere. Man samarbejder ofte med det øvrige køkkenpersonale og typisk en køkkenchef, der sørger for at uddelegere opgaverne og det mere tilrettelæggelsesprægede arbejde i køkkenet og restauranten.

Der kan sagtens være flere køkkenmedhjælpere i ét køkken - især i større køkkener og restauranter, fordi der er meget forarbejde og oprydning.

For at arbejde i et køkken skal man have et hygiejnekursus, som viser, at man forstår bakterier og vigtigheden af rengøring. Arbejdet som køkkenmedhjælper kan have meget skiftende arbejdstider, hvilket også betyder, at der kan være sene aftener, tidlige morgener og weekendarbejde. Ofte bliver man efter restauranten eller køkkenet er lukket, fordi man skal være med til at gøre rent i både køkken og restaurant.

Kok

En kok laver mad i et køkken og er ofte med til at skabe nye menuer og skabe ny inspiration. Formålet er at skabe gode oplevelser for dem der spiser, og man skal derfor være god til at sammensætte madvarer og tilberede det. Derudover er det vigtigt, at man kan samarbejde med de andre i køkkenet, fordi man ofte arbejder i pressede og travle situationer. Derudover er der også meget varierende arbejdstider, hvilket både inkluderer aften- og weekendarbejde. Kokken kan selv stå for at købe ind og tilrettelægge menuen samt køkkenets arbejdsgang. Større steder er der ofte flere kokke, der bliver styret af en køkkenchef, der har det fulde overblik over køkkenet. I mindre køkkener kan kokken også have overblikket over alle typer af retter både fra grønt til fisk og desserter, mens der i store køkkener er flere forskellige kokke, der er specialiserede i hver felt. Dette kan for eksempel være en, der står for kødet, mens der er en, der står for frugt, grønt og desserter.
Der er ofte meget forberedelsesarbejde, der kan laves i samarbejde med en køkkenmedhjælper. Ofte laver kokken selv saucer, supper og lignende, fordi det kræver meget teknik og erfaring, som en køkkenmedhjælper ikke har.

Opvasker

Opvaskeren har en del af de samme opgaver, som køkkenmedhjælperen har. Det er et fysisk krævende job, men det er ofte unge mennesker, der arbejder som opvasker, fordi det er en god måde at få køkkenerfaring i travle situationer. Opvasker sørger for at rydde af, med mindre det er en restaurant, skylle det beskidte service af og vaske det op. I større køkkener foregår det ofte ved hjælp af store opvaskemaskiner, der vasker servicet op hurtigere end en normal opvaskemaskine. Derefter sørger de for, at det bliver stillet de rigtige steder hen. Nogle gange kan opvaskeren også stå for rengøring af køkkenet eller de andre omgivelser, men det er en vigtig opgave, at man sørger for at holde køkkenet ryddet uden af gå i vejen for det øvrige køkkenpersonale.