Kantine & Reng√łring

Denne branche er pr√¶get af praktisk kunnen. Her handler det hovedsageligt om reng√łring, vedligehold samt tilberedning af mad. Uddannelserne er meget forskellige, men har alle et vis fokus p√• hygiejne og lignende emner. Her er arbejdspladserne mange gange p√• offentlige eller private institutioner, men kan ogs√• foreg√• i private virksomheder. Eksempler p√• arbejdspladser er sygehuse, skoler, plejehjem, restauranter, hoteller, supermarkeder og kontorer.
Kantine & Reng√łring Icon

Ledige jobs

Er du god til at skabe rene omgivelser og brænder for en hverdag, hvor du får lov at bruge kroppen i dit arbejde? Er du engageret og grundig i dit job? Så er det måske dig, vi leder efter!

Hvad er kantine og reng√łring?

Kantine og reng√łring d√¶kker over mange forskellige stillinger, der omhandler madlavning, reng√łring og hygiejne. Man kan arbejde mange forskellige steder og have mange forskellige arbejdsopgaver. Der findes b√•de jobs i travle milj√łer som i et k√łkken p√• en restaurant, eller reng√łringsopgaver efter alle andre er g√•et hjem. Der er jobs, der starter tidligt om morgenen og slutter sent om aftenen, jobs fra otte til seksten og jobs, der ligger i weekenderne. Derudover er der mange stillinger, man kan v√¶re ansat i som ufagl√¶rt, mens andre kr√¶ver flere √•rs uddannelse.

Man kan ogs√• arbejde med kantine i produktionsanl√¶g, hvor man for eksempel laver f√¶rdigpakkede salater og sandwiches. Derudover kan man arbejde ved store arrangementer med flere tusind bes√łgende som for eksempel festivaler, st√¶vner, og konferencer, hvor alle bes√łgende √łnsker at f√• mad af god kvalitet.

En serviceassistent s√łrger for forskellige former for reng√łring og vedligehold og kan have flere forskellige uddannelsesniveauer, der giver adgang til forskellige specialiseringer og ansvarsomr√•der. Man kan ogs√• arbejde med anretning og servering af mad; is√¶r i kantiner og ved st√łrre arrangementer.

Arbejdssteder

Man kan arbejde mange forskellige steder, hvis man arbejder indenfor k√łkken, kantine og reng√łring. Der findes b√•de stillinger i virksomheder med kantiner, i cateringfirmaer, og i mange offentlige institutioner. Dette kan for eksempel v√¶re p√• sygehuse, hvor der ofte b√•de er en kantine, og hvor der skal deles mad ud til patienter. P√• sygehuse er hygiejne i fokus, og der bliver derfor hele tiden gjort rent og s√łrget for vedligehold af materialer og lokaler. Nogle rum kr√¶ver speciel uddannelse eller erfaring, mens andre blot kr√¶ver engagement og godt hum√łr. Man kan ogs√• arbejde p√• andre offentlige institutioner som for eksempel skoler og b√łrnehaver. Ogs√• i hotelbranchen kan man arbejde med k√łkken og reng√łring, mens der ogs√• er stillinger i lufthavne, p√• fly, skibe, supermarkeder og meget andet. Mulighederne for arbejdssteder er n√¶rmest uendelige.

Stillinger i branchen

Der findes mange forskellige stillinger med mange forskellige fokusomr√•der i branchen. Nogle stillinger kr√¶ver flere √•rs uddannelse; for eksempel kok, mens andre blot kr√¶ver kurser; for eksempel AMU eller bare erfaring. Nedenfor kan du l√¶se om nogle af de forskellige steder, der findes i kantine og reng√łring. Du kan ogs√• l√¶se mere under stillingernes individuelle sider.

Reng√łringsassistent

En reng√łringsassistents opgaver omhandler alt fra reng√łring af k√łkkener til reng√łring af klasselokaler, kontorer og meget andet. Man har nogle gange forskellige arbejdstider for eksempel om aftenen, i weekenden eller tidligt om morgenen, mens de ogs√• kan v√¶re fastsat efter en kontrakt. Det kan v√¶re fysisk h√•rdt at arbejde som reng√łringsassistent, men det er derimod ogs√• et job, hvor man f√•r mere bev√¶gelse end ved et kontorjob. Man bruger b√•de maskiner for eksempel til at vaske gulv og forskellige andre reng√łringsredskaber til at udf√łre arbejdet. Man har mange muligheder, n√•r man arbejder som reng√łringsassistent, is√¶r hvis man har en specialiseret uddannelse; for eksempel som sanit√łr, som er en, der arbejder med reng√łring p√• sygehuset. Man kan ogs√• arbejde med reng√łring p√• industri- og produktionsanl√¶g, mens det ogs√• er muligt at v√¶re reng√łringsassistent p√• et hotel eller konference- og messecentre.

K√łkkenmedhj√¶lper

En k√łkkenmedhj√¶lper s√łrger for at lave forskelligt forarbejde og bearbejdning af madvarer, der skal bruges af det √łvrige k√łkkenpersonale og er ogs√• med til at s√łrge for, at der altid er rent og orden i k√łkkenet, mens de ogs√• kan fungere som opvaskere. Man samarbejder ofte med det √łvrige k√łkkenpersonale og typisk en k√łkkenchef, der s√łrger for at uddelegere opgaverne og det mere tilrettel√¶ggelsespr√¶gede arbejde i k√łkkenet og restauranten.

Der kan sagtens v√¶re flere k√łkkenmedhj√¶lpere i √©t k√łkken - is√¶r i st√łrre k√łkkener og restauranter, fordi der er meget forarbejde og oprydning.

For at arbejde i et k√łkken skal man have et hygiejnekursus, som viser, at man forst√•r bakterier og vigtigheden af reng√łring. Arbejdet som k√łkkenmedhj√¶lper kan have meget skiftende arbejdstider, hvilket ogs√• betyder, at der kan v√¶re sene aftener, tidlige morgener og weekendarbejde. Ofte bliver man efter restauranten eller k√łkkenet er lukket, fordi man skal v√¶re med til at g√łre rent i b√•de k√łkken og restaurant.

Kok

En kok laver mad i et k√łkken og er ofte med til at skabe nye menuer og skabe ny inspiration. Form√•let er at skabe gode oplevelser for dem der spiser, og man skal derfor v√¶re god til at sammens√¶tte madvarer og tilberede det. Derudover er det vigtigt, at man kan samarbejde med de andre i k√łkkenet, fordi man ofte arbejder i pressede og travle situationer. Derudover er der ogs√• meget varierende arbejdstider, hvilket b√•de inkluderer aften- og weekendarbejde. Kokken kan selv st√• for at k√łbe ind og tilrettel√¶gge menuen samt k√łkkenets arbejdsgang. St√łrre steder er der ofte flere kokke, der bliver styret af en k√łkkenchef, der har det fulde overblik over k√łkkenet. I mindre k√łkkener kan kokken ogs√• have overblikket over alle typer af retter b√•de fra gr√łnt til fisk og desserter, mens der i store k√łkkener er flere forskellige kokke, der er specialiserede i hver felt. Dette kan for eksempel v√¶re en, der st√•r for k√łdet, mens der er en, der st√•r for frugt, gr√łnt og desserter.
Der er ofte meget forberedelsesarbejde, der kan laves i samarbejde med en k√łkkenmedhj√¶lper. Ofte laver kokken selv saucer, supper og lignende, fordi det kr√¶ver meget teknik og erfaring, som en k√łkkenmedhj√¶lper ikke har.

Opvasker

Opvaskeren har en del af de samme opgaver, som k√łkkenmedhj√¶lperen har. Det er et fysisk kr√¶vende job, men det er ofte unge mennesker, der arbejder som opvasker, fordi det er en god m√•de at f√• k√łkkenerfaring i travle situationer. Opvasker s√łrger for at rydde af, med mindre det er en restaurant, skylle det beskidte service af og vaske det op. I st√łrre k√łkkener foreg√•r det ofte ved hj√¶lp af store opvaskemaskiner, der vasker servicet op hurtigere end en normal opvaskemaskine. Derefter s√łrger de for, at det bliver stillet de rigtige steder hen. Nogle gange kan opvaskeren ogs√• st√• for reng√łring af k√łkkenet eller de andre omgivelser, men det er en vigtig opgave, at man s√łrger for at holde k√łkkenet ryddet uden af g√• i vejen for det √łvrige k√łkkenpersonale.

Stillinger

Læs mere om de stillinger, som denne branche kan tilbyde, på deres undersider.