IT

Webdesigner

Hvad laver en webdesigner?

En webdesigner arbejder med at udvikle og designe forskellige elementer og produkter til hjemmesider og andre internetprogrammer. Her arbejder man både med farver og deres samspil samt med forskellige grafikker, animationer, lyde, videoer og andre elementer, der kan indgå på en hjemmeside og i andre programmer. Man står for at udvikle designet og layoutet samt gennemføre disse nye ændringer og til sidst sætte kunden ind i det nye produkt.

Arbejder man på en større opgave eller projekt, kan man arbejde sammen med programmører og andre web-folk, eller man kan fungere som projektleder. Når man arbejder som projektleder, sørger man for, at projektet følger de rammer, der er sat både med hensyn til produktet og dets udseende samt de tidsmæssige rammer. Derudover er der faktorer som økonomi og andre elementer, der skal overholdes i ethvert projekt. Man arbejder ofte med forskellige faser, der skal danne overblik over hele processen og sørge for, at det forløber, som det skal. Dette er for eksempel helt fra projektets planlægning indtil selve designet af produktet og helt frem til selve produktionen. Ofte er der også en evaluerings- og vedligeholdelsesfase bagefter, hvor projektlederen stadig er tilknyttet.

Der findes også mere udpenslede faser, hvis man for eksempel arbejder med computerspil. Her starter man med konceptudvikling og sørger for, at historien er fri for mangler. Derudover planlægger man spillets indhold, mens man opsætter en stemning og en stil omkring spillet og sørger for at indramme miljøet med elementer som lyd, video, billeder og andre oplevelser, der skal indgå i spillet. I næste fase, der er produktions- og designfasen, sørger man som projektleder for at sammensætte det hold, der skal udvikle spillet samt finde leverandører af for eksempel emballage, teknik og trykkere af produktet. Holdet består af forskellige programmører, grafikere og andre, som for eksempel en webredaktør eller en tekstforfatter. Det er også i denne fase, at man tester programmer regelmæssigt, for at gennemse det for fejl og mangler. I den sidste fase, der er salg og distribution, skal produktet markedsføres. Dette kan foregå gennem videomaterialer, plakater og andre medier. Det kan også være, at produktet skal testes for en mindre gruppe, inden det bliver bredt ud til hele målgruppen. Distributionen af produktet foregår enten gennem internettet, hvor det kan downloades eller i fysiske butikker.

En webdesigner har viden om mange forskellige områder, hvilket især inkluderer design og formidling af materialer. Fordi man arbejder med medier og kommunikation, er det vigtigt, at man har viden om alt fra grafik til billedforståelse, og hvordan man skaber ordentlige og forståelige tekster, til hvordan man fortæller en historie og viden om jura i forbindelse med copyright, GDPR og andet, hvor der kræves tilladelser, og hvor der kan være regler om brug og udvikling af materialer.

Man skal have viden og arbejde i mange forskellige områder, hvis man er uddannet webdesigner. For eksempel kan man arbejde med fokus på computerprogrammering- og grafik, hvor man har fokus og viden om flere forskellige genrer. Dette er primært i underholdningsbranchen, hvor man arbejder med projekter som forskellige typer film, computerspil og Tv-serier samt hjemmesider og reklamer, musikvideoer og endda visualisering af videnskabelige artikler og rapporter. Et voksende felt for webdesignere er blandt andet videoer af bloggere og programmer på hjemmesiden YouTube.

Hvor arbejder webdesigneren?

En webdesigner kan arbejde hos en virksomhed, der arbejder med at at udvikle hjemmesider og andre programmer. Her samarbejder de med andre typer af IT-folk for at skabe et produkt, der ofte er for en ekstern kunde. Man kan også arbejde i forskellige kommunikations- og markedsføringsbureauer, hvor man laver nogle af de samme opgaver. Men webdesigneren arbejder primært med layout og optimering af allerede eksisterende eller nye hjemmesider. Man kan også arbejde som webdesigner i offentlige institutioner - eksempelvis indenfor de forskellige kommuner. Eller man kan arbejde med mere avanceret webdesign og grafik i virksomheder, der udvikler computerspil og lignende programmer.

Der findes derfor utroligt mange muligheder for webdesigneren, fordi man har en bred viden om design og programmering.

Andre titler

Webdesigneren kan have flere forskellige titler afhængigt af, hvor de arbejder, og hvilke projekter eller produkter de arbejder med. Nogle steder kaldes webdesigneren en projektleder, fordi de har overblikket over et projekt, mens de andre steder kendes som multimediedesigner, interaktiv designer, funktionel designer, spildesigner eller konceptudvikler. Ofte har man med disse forskellige navne den samme uddannelsesmæssige baggrund men ofte flere forskellige arbejdsopgaver.

Lignende stillinger

Der er flere forskellige stillinger, der minder om webdesignerens. Dette er blandt andet de forskellige former for programmører og udviklere. En webudvikler laver hjemmesider og andre internetsider, hvor der både er fokus på udseende, indhold og det “bagved”. En webredaktør arbejder med at lave indhold til hjemmesiderne. Dette er for eksempel tekster, nyheder, blogindlæg, videoer og billeder.

Derudover findes der forskellige typer af IT- og tekniske supportere, der er med til at løse de problemer, der kan opstå med de forskellige programmer, indhold og hardware. 

En anden lignende stilling er som SEO-konsulent. Man kan godt arbejde med SEO, hvis man er uddannet webdesigner. SEO står for Search Engine Optimization og betyder, at man arbejder med virksomheders eller produkters rangering på søgemaskiner som for eksempel Google. Dette handler om at gøre virksomhederne eller produkterne relevante for søgemaskinen. Dette kan for eksempel være en bilhandler, der gerne vil ligge øverst på Google, når en potentiel kunde søger på “Biler”. Hvis hjemmesiden er relevant og omhandler biler, vil den ligge højt på Google. Dette kan blandt andet gøres ved at lave relevante tekster eller lave linkbuilding og andre former for optimering. Herunder gælder blandt andet relevante overskrifter.

Du kan læse mere om de lignende stillinger til webdesigner i deres individuelle sider under IT. 

 

Indhold: