IT

Seniorudvikler

Hvad laver en seniorudvikler?

Når man taler om en udvikler indenfor IT-verdenen, er det en person, som er med til at lave nye systemer, programmer og andet software eller hardware til computere, smartphones, elektronisk udstyr til hospitaler og mange andre ting.

Når man er seniorudvikler, betyder det, at man har en del erfaring på det område, man arbejder i. Man har måske programmeret i 10 år for forskellige virksomheder og har tildelt sig meget erfaring i et område. Det er meget forskelligt, hvornår man skifter fra juniorudvikler til seniorudvikler. For nogle betyder mange års erfaring en del, mens andre mener, at det vigtigste er, at man skal kunne tage ansvar for hele udviklingsprocessen.

Almindeligvis kan man kalde sig for seniorudvikler, hvis man kan lede et udviklingsteam med flere andre udviklere og programmører, mens man samtidig tager det fulde ansvar for processen. Dette gælder helt fra starten af projektet, hvor man estimerer tid, omkostninger og andre krav til systemet, der skal designes. Man har også ansvaret, når projektet skal programmeres og laves, og helt til det skal implementeres i praksis. Det kan også kræves, at man kan foretage undervisning i sit udviklingsfelt til andre udviklere. Det kan være i JavaScript, C++, Swift og meget andet. Seniorudvikleren skal sørge for, at implementeringen af projektet bliver helt rigtigt første gang, så der ikke skal bruges tid og ressourcer på at rette fejl, der kunne have været undgået. Man kan altså ikke kalde sig seniorudvikler, hvis man ikke kan leve op til de forventninger, der stilles af arbejdsgiveren eller det øvrige udviklingsteam.

Hvad laver udviklere?

Udviklere arbejder med at lave forskellige systemer eller programmer til en kunde, der både kan være intern eller ekstern. Man arbejder ofte sammen med en kunde, som ønsker et produkt. Det kan for eksempel være ledelsen på et sygehus, der ønsker et program, der kan kategorisere forskellige symptomer på sygdomme eller lignende. Her starter man med en samtale om programmets muligheder og krav til indholdet. Her giver udvikleren et realistisk synspunkt på, hvad der kan lade sig gøre, og hvor programmets begrænsninger kommer til at ligge. Det kan også være, at man konkurrerer med andre udviklere om det bedste tilbud.

Når der er en aftale på plads, skal man udvikle produktet. Dette gøres ved at skrive en kode, som computeren laver om til funktioner. Dette kan gøres på forskellige sprog, som det kaldes. Forskellige sprog giver forskellige funktioner. For eksempel bruger man ofte C eller C++ til at lave computerspil. Der findes mange forskellige sprog til kodning. Når programmet er færdigt og godkendt, kan der laves aftaler om vedligehold af programmet.

Man arbejder ofte på programmet eller systemet i samarbejde med andre udviklere og måske også ingeniører. Er man tilknyttet et større projekt, kan der også være produktionsledere eller markedsføringsfolk. Ofte er det dog folk, der er specialiserede i forskellige sprog til kodning. Her kan det både være junior- og seniorudviklere, der arbejder sammen.

Hvor arbejder seniorudvikleren?

Man kan arbejde som seniorudvikler mange forskellige steder. I alle virksomheder, hvor der bruges udviklere, kan der også være seniorudviklere. Dette er blandt andet i bureauer, der laver udvikling, programmering, digital markedsføring eller noget helt fjerde. Her arbejder man med at lave løsninger til andre virksomheder; for eksempel hjemmesider eller software til forskellig brug.

Man kan også være ansat i en IT-afdeling i en større virksomhed, der har sit eget udviklingsteam. Her kan seniorudvikleren også være med til at oplære og undervise andre i programmering og udvikling.

En seniorudvikler kan også være ansat i offentlige virksomheder, der laver programmer og systemer til den offentlige sektor. Det kan blandt andet være udvikling af systemer til hospitaler eller til militæret. Nogle seniorudviklere er også ansat til at yde support i de virksomheder, de er ansat i og til virksomhedens kunder.

Lignende stillinger

Der findes flere stillinger, der minder om seniorudviklerens. Seniorudvikleren er som regel specialiseret på et område, men har viden inden for flere. Der findes flere forskellige typer af udviklere, der hver især fokuserer på et område. Der er blandt andet her vi også finder de forskellige typer af programmører. Nedenfor kan du læse om de forskellige typer af udviklere og programmører. Du kan også læse mere under deres individuelle sider.

Softwareudvikler

En softwareudvikler laver programmer, systemer og andet til computere og andet hardware som telefoner og udstyr på hospitaler. Softwareudvikleren arbejder altså med det, der findes inde bag skærmen, og det man ikke fysisk kan tage fat i. Det er altså ikke skærm, motherboard, chips og andet, men det kan eksempelvis være computerspil og billedbehandlingsprogrammer.

Man kan være ansat i flere forskellige virksomheder. Nogle er ansat i virksomheder, der udvikler computerspil eller film, mens andre arbejder med at lave programmer og systemer til sygehuse og politiet. Det betyder også, at man ofte kan være ansat på projekter af begrænset varighed. Softwareudviklere kan derfor også være ansat både internt og eksternt i virksomheder og fungerer ofte som projektledere eller i teams med andre udviklere og programmører. Man kan også arbejde med ingeniører og hardwareudviklere. Eksempler på eksterne projekter kan være at lave en app til en boghandler, så kunderne kan købe deres produkter igennem den.

Programmør

Programmører arbejder også med at lave programmer, spil, systemer og meget andet. De arbejder ofte på projekter sammen med flere andre programmører eller udviklere. Programmøren kan være ansat i en IT-virksomhed, som tilbyder løsninger til andre virksomheder. På den måde kommer man ofte til at arbejde med sine normale kollegaer på et projekt og møde ansatte fra virksomheden og drøfte produktets muligheder og lignende. Man kan også arbejde som freelance-programmør, hvor man ansættes på forskellige projekter i en begrænset periode. Nogle er med helt fra programmets konceptudvikling til implementeringen og evalueringen af projektet, mens man på andre tidspunkter blot er med til at udvikle det.

Der findes andre stillinger, der minder om programmørens, men de har dog forskellige arbejdsopgaver og har andre områder, som de har specialiseret sig indenfor. Her findes blandt andet softwareudvikleren, webdesigneren og webudvikleren.

 

Indhold: