IT

Programmør

Hvad laver en programmør?

En programmør arbejder med at lave forskellige programmer, databaser, spil og meget andet. De er altså med til at udvikle nye produkter for forskellige virksomheder. Man kan derfor både arbejde for leverandører af forskellig teknik og elektronik eller hos en virksomhed, der udvikler disse typer af programmer til computer, smartphone, tablets og meget andet.

Der findes flere forskellige stillinger, der minder om programmørens, mens de dog er en smule anderledes og har andre specialiseringer. Her findes blandt andet softwareudvikleren, webdesigneren og webudvikleren.

De programmer som programmøren laver, bliver også kaldt for software, hvilket er indhold, der findes inde i computeren, og derfor ikke fysisk i modsætning til hardware til computere og andet elektronik. Dette kan også være til produktionsanlæg til fabrikker og forskelligt laboratorie- og medicinalteknik. Andre typer programmer kan være programmer til bogholderi, grafiske programmer til design og lignende samt databaser til for eksempel ordbøger, uddannelse og andet samt tekstbehandling og computerspil.

Når man arbejder som programmør har man både god indsigt i, hvordan man skaber nye programmer, samt hvordan man reparerer og vedligeholder programmerne i tilfælde af fejl og mangler.

Måden man programmerer på foregår ved, at man laver linjer med kode, som computeren kan læse og fortolke. Der er meget forskellige former for kode og kodesprog, der fungerer på hver deres måde og kan give forskellige effekter og resultater. Det er også her, man forbinder computeren med for eksempel en produktionsmaskine. Nogle af de mange forskellige sprog eller koder, som man kan bruge, er for eksempel JavaScript, Pascal, C og C++, SML og SQL. Hvis man skal lave programmer til iOS (IPhone og MacBook), bruger man et sprog, der hedder Swift.

Der findes både kode, som man selv programmerer eller kode, hvor man selv kan bygge videre på indholdet. Dette kaldes open source-software, og er udviklet, så det er tilgængeligt for alle, og så alle kan ændre det og sende det ud til andre. Når man arbejder som programmør, vælger nogle at kode helt fra bunden, hvilket kan være meget omfattende ved store programmer. Derfor kan man købe sig til koder, der allerede er skabt, og derfor blot fylde ud med sit eget indhold; for eksempel til et spil.

Er man en programmør, der er ansat til at udvikle et produkt for en kunde, arbejder man ofte sammen med en IT-konsulent eller anden tilknytning til den virksomhed, man er ansat for. Her laver man forventningsafstemning, mens IT-konsulenten fungerer som et bindeled mellem de forskellige personer og sørger for, at alle forstår de ønsker, der er, og de problematikker der eventuelt kan eller er opstået. Når man har lavet forventningsafstemningen, hvor man også analyserer programmets og kundens behov, går man videre til at specificere de krav, der er til siden. Derefter laver man selve designet, så det passer til en computer eller en smartphone eller måske den maskine, det skal fungere på. Det er først når alt fra design, specifikationer og andet struktur er på plads, at man begynder at kode programmet. Hele vejen igennem forløbet tester man programmet, for at se om det lever op til kravene, og om det udvikles på en hensigtsmæssig måde. Når programmet er tæt på færdigt udgives en beta-version, hvor man tester produktet hele vejen igennem. Dette kan indebære en testgruppe for eksempel ved et computerspil, hvor man får feedback på programmet og funktionerne, som man så kan nå at ændre inden programmet bliver færdigudviklet. Når programmet er udviklet, er det vigtigt, at man sørger for at vedligeholde det blandt andet af sikkerhedsmæssige grunde samt for at sørge for, at der kommer de nødvendige opdateringer og lignende.

Derudover skal programmøren sørge for, at der kommer tekster og brugsanvisninger til den virksomhed, der ejer programmet, så den kode programmøren skriver er overskuelig og kan forstås af andre, der ikke har lige så meget erfaring og viden på området. Det kan også være programmøren, der har til opgave at undervise brugerne af programmet for eksempel ansatte i en virksomhed i, hvordan de skal bruge programmet.

Programmøren arbejder ofte sammen med forskellige andre IT-folk, der har viden på forskellige områder. Dette kan for eksempel være en webdesigner eller multimediedesigner, der har stor viden i, hvordan man skaber let anvendelig og ensartet design og indhold i et program eller på en hjemmeside.

Det kan også være en webredaktør. Webredaktøren er med til at udvikle indhold og tekst samt forskellige billeder, videoer og lyd til programmerne eller hjemmesiderne.

I store projekter kan programmøren også fungere som projektleder eller arbejde sammen med en. Projektlederen har en stor del af ansvaret med deadlines både programmeringsprocessen, planlægning af projektet og meget andet.

Hvor arbejder en programmør?

Programmøren kan arbejde i forskellige virksomheder og industrier, der arbejder med IT og systemudvikling. Man kan også være ansat i et konsulentfirma, hvor man enten arbejder med at skabe nye programmer eller stå for vedligehold eller optimering af programmerne.

Derudover er de selvfølgelig ansat i virksomheder, der udvikler elektroniske programmer. Dette er for eksempel spiludvikling eller virksomheder, der laver hjemmesider.

En programmør kan også være ansat i virksomheder, der arbejder med kommunikation og markedsføring, hvor de er med til at lave reklamer og forskellige markedsføringskampagner.

Derudover kan de være ansat hos staten og offentlige institutioner derunder, hvor de for eksempel kan arbejde med politiet eller militæret, og hvor de kan hjælpe banker og lignende med at lave stabile sikkerhedsforanstaltninger eller nye digitale banksystemer. Disse store opgaver kræver ofte meget stor viden om programmering og sikkerhed.

Lignende stillinger

Der findes flere forskellige stillinger, der minder om programmøren. Dette er for eksempel de forskellige systemudviklere; herunder softwareingeniøren og softwareudvikleren. Derudover er der de forskellige programmører og udviklere, der arbejder med at udvikle hjemmesider og andre internetbaserede sider. Dette er blandt andet webudvikleren, webdesignere og multimediedesigneren. De kan være ansat i alt fra IT-virksomheder, til spiludviklere, til private virksomheder, der laver nyheder, blogs og videoer. Ofte har nyhedsvirksomheder og Tv-stationer deres egne webudviklere, der arbejder med at holde hjemmesiden opdateret på alle tider af døgnet. En Java-udvikler arbejder specifikt med at udvikle programmer og tilføjelser i JavaScript.

Indhold: