IT

Java-udvikler

Hvad laver en java-udvikler?

En java-udvikler er en programmør udvikler, der arbejder med at lave kode i JavaScript. Java-udviklere arbejder enten med at lave programmer, hjemmesider eller lignende med JavaScript eller er med til at udvikle selve “sproget”.

Personer, der arbejder med JavaScript, arbejder også med IT-arkitektur. IT-arkitektur er de forskellige programmer, som vi benytter os af i hverdagen, og det er vigtigt at disse programmer, systemer og software hele tiden bliver udviklet og forbedret. Ofte er dette af sikkerhedsmæssige årsager, så brugerne af programmet ikke bliver udsat for tyveri af oplysninger og lignende problemstillinger. Man udvikler og forbedrer også programmer for at være bedre stillet mod konkurrenter, der arbejder med det samme.

IT-branchen er ofte præget af konkurrence, og i mange virksomheder, der enten arbejder med digital markedsføring eller salg på nettet, har man kunder, der er resultatorienterede og ønsker at se en positiv udvikling hurtigst muligt. Kommer der ikke resultater, kan kunden let skifte til en konkurrent.

Java-udviklere arbejder med mange forskellige ting. Mens nogle arbejder med at udvikle funktioner på hjemmesider, er der andre, der arbejder med at lave databaser til den offentlige sektor; for eksempel til sygehuse eller til politiet. Man kan også arbejde med at udvikle programmer, der gør bogholderi mere overskueligt og effektivt eller arbejde med grafik og grafisk design og de programmer, der benyttes til det. Der er også nogen, der arbejder med at udvikle software til de maskiner, der bruges i forskellige industrier.

Et voksende område for de mange forskellige udviklere, der findes, er robotteknologi og artificial intelligence, som for eksempel er de forskellige apparater, vi bruger i vores dagligdag, og som hele tiden har voksende betydning. Dette er for eksempel selvkørende biler, køleskabe, der ved hvornår de skal fyldes op og din telefon, der kan fortælle dig, hvor den nærmeste restaurant ligger, og hvordan vejret bliver i morgen.

Når man arbejder med at programmere og udvikle software, foregår det ved, at man giver en computer en række instruktioner i form af et sprog. Der findes mange forskellige sprog, som programmører kan benytte sig af, og mens der er nogen, der kender flere forskellige sprog, er der andre, der specialiserer sig og bliver eksperter i et enkelt sprog; for eksempel JavaScript. Dette kaldes kodning. Der findes også sprog, der hedder SQL, Pascal, C og C++ blandt mange andre. Når man koder til for eksempel iOS, har deres software deres eget sprog, der hedder Swift. Man skriver i koder, så det apparat der skal bruge koden, kan forstå den kommando, man giver den og bruge den i praksis.

Arbejdssteder

Java-udvikleren findes i flere forskellige typer virksomheder. De kan være ansat i bureauer, der for eksempel laver hjemmesider for andre virksomheder. Derudover kan de arbejde freelance og ansættes som projektledere på forskellige projekter. Der er også java-udviklere, der er ansat i virksomheder, der udvikler deres egne produkter; for eksempel computerspil eller systemer til sygehuse og den offentlige sektor.

Lignende stillinger

Der er også andre stillinger, der arbejder med IT og programmering og kodning ligesom java-udvikleren. Flere af disse stillinger kan også fungere som projektledere eller projektchefer. Nedenfor kan du læse mere om de forskellige stillinger. De er også uddybet under deres individuelle undersider.

Softwareingeniør

Softwareingeniører arbejder også med system- og produktudvikling. En softwareingeniør har dog en ingeniøruddannelse bag sig og har derfor også kompetencer indenfor at lede et team og have et stort ansvar; for eksempel som projektleder. Softwareingeniører kan både udvikle og forbedre produkter og systemer, men arbejder også med det administrative arbejde, der ligger bag samt andre opgaver, der kan høre til processen. Dette kan for eksempel være at planlægge drift i forhold til produktion samt se på de salg- og markedsføringsmæssige opgaver, der også hører til. En softwareingeniør kan både fungere intern i en virksomhed i en fast stilling; for eksempel som IT-chef eller afdelingsleder eller være ansat i en tidsbegrænset stilling; for eksempel som projektleder eller projektchef. En softwareingeniør kan også være med til at lave forberedende og analyserende arbejde, der knytter sig til de produkter eller systemer, som de arbejder med.

IT-konsulent

IT-konsulenter kan have en række forskellige arbejdsopgaver, afhængigt af i hvilken type virksomhed de arbejder, men også afhængigt af hvad de er specialiserede i. Konsulenten er som regel ansat i en IT-virksomhed og hjælper kunder som for eksempel virksomheder i den private eller offentlige sektor, organisationer, institutioner og lignende med at finde de rigtige IT-løsninger. Dette kan være alt fra sikkerhedsmæssige foranstaltninger og -løsninger, nye programmer til medarbejdere eller netværksforbindelser. De har stor erfaring med at vejlede og undervise i de programmer, de bruger, mens de også fungerer som sælgere, der skal sælge det bedste produkt for begge parter. IT-konsulenten kan også arbejde med at udvikle og forbedre virksomheders produkter. Det kan for eksempel være, at der skal laves opdateringer af systemer. IT-konsulenten har i modsætning til IT-supporten ofte mere direkte kundekontakt, og it-konsulenten er ude ved kunden eller den potentielle kunde for at vise dem deres muligheder.

Projektleder

Projektledere har ansvarsfulde opgaver i forskellige projekter. Man er tilknyttet et projekt, og man leder en gruppe af andre medarbejdere. Projektledere kan både være interne i en virksomhed eller være ansat udefra til et bestemt projekt, hvor der er brug for andre kompetencer, end dem virksomheden allerede har. En projektleder kan være med fra projektets begyndelse eller kobles på, når alt er tilrettelagt og planlagt.

Oftest er der sat en række rammer på projektet fra starten af. Dette kan for eksempel være tidsmæssige rammer, hvis der er tale om et byggeri eller markedsføringskampagne, men også økonomiske og miljømæssige rammer har stor betydning for projektet.

Er der tale om et stort projekt, kan der godt være flere projektledere, der tager del i arbejdet. Så er projektarbejdet ofte delt op i flere teams, hvor der er en projektleder tilknyttet hvert team. Er der flere projektledere, er der også en projektchef, der så har det overordnede og administrative ansvar. Det er en projektleders ansvar, at projektet fuldendes og at forløbet også kan dokumenteres, så man er sikker på, at der er blevet fulgt sikkerhedsprotokoller og andre vigtige retningslinjer. Projektets retningslinjer er fastsat af en virksomheds ledelse, en bestyrelse, topledelse eller andre afgørende personer, der står for projektet.

Indhold: