IT

I IT-branchen findes mange nyere stillinger, som der er stort behov for i den digitale tidsalder. Mange af stillingerne kræver stor ekspertise i deres felt. Dette omhandler både programmering, telefoni, TV og support. Mange virksomheder bliver i højere grad afhængige af IT-orienterede stillinger, fordi de er med til at bakke op om de systemer, som virksomheden bruger. Her findes både stillinger i offentlige institutioner og private virksomheder. IT-kyndige medarbejdere er stærkt nødvendige, som verden udvikler sig.
IT Icon

IT-branchen

IT står for informationsteknologi, og branchen er bygget op om stillinger, der omhandler IT på forskellige niveauer.

Der findes både praktiske og mere stillesiddende stillinger inden for informationsteknologi, men vigtigst af alt er, at man er klar over, at man arbejder i en branche, der hele tiden er under udvikling og derfor hele tiden skal undersøges og forbedres. Nogle IT-medarbejdere sørger for, at systemer opretholdes og opdateres regelmæssigt, mens andres opgave er at rette de fejl, der opstår og forstærke systemerne, så de ikke opstår igen. Andre IT-folk arbejder med software og programmering, som er det, der foregår inde bag skærmen, og som er med til at lave de hjemmesider, programmer og applikationer, vi benytter hver eneste dag, og som er blevet afgørende for vores levestandard.

Der findes mange forskellige stillingsbetegnelser i branchen, og de er hver især som regel specificerede på et bestemt punkt, mens andre har viden om flere forskellige områder. Nogle af disse er blandt andet databaseadministrator, software-udvikler, IT-sikkerhedsmedarbejder, teknisk supporter, sikkerhedsingeniør, seniorudvikler, programmør projektleder, IT-chef og mange andre. Der kommer hele tiden nye stillinger til på grund af voksende brug af IT i virksomheder, offentlige institutioner og vores dagligdag.

Der findes ikke mange virksomheder, hvor man ikke benytter IT i større eller mindre grad. Nogle står selv for en stor del af deres brug af IT, mens andre lader specialiserede virksomheder klare IT-arbejdet. Nogle virksomheder bruger programmer til at holde øje med kunders aktiviteter, mens andre bruger det til markedsføring og salg. Der er også mange virksomheder, der lader deres bogholderi og regnskabsafdeling bruge digitale programmer til at udføre avancerede regneopgaver samt bevare information. Der bruges også IT til en stor del af det administrative arbejde, der finder sted i virksomhederne i dag. Dette er for eksempel opgaver til personaleadministration, planlægning af produktion, oversigt over kunder samt styring af lager og indkøb.

Derudover bruges IT til at styre forskellige maskiner og produktionsanlæg. Mange robotter på fabrikker styres i høj grad af avanceret IT, mens der også findes digitale programmer til design, 3D-printing og meget andet. Derudover stilles tidsskrifter, blade og magasiner også op på computeren, hvor der findes programmer, der gør hele processen utrolig brugervenlig. Politiet, militæret og sikkerhedsfirmaer bruger også IT til styring og overvågning.
Der er derfor et stort behov for, at der findes medarbejdere, der har viden om IT og de forskellige systemer og programmer, der findes, mens det er vigtigt, at der er nogen der hele tiden kan forbedre det bruger- og sikkerhedsmæssigt.

Også i den offentlige sektor er der voksende brug af IT. Dette ses blandt andet ved oprettelsen af NemID, og E-Boks, hvor staten og kommunerne samt andre offentlige institutioner kan komme i kontakt med borgerne, mens borgerne kan løse mange opgaver og problemer hjemmefra i stedet for at tage på rådhuset. Under den offentlige sektor findes også forskellige registre og databaser, der er med til at skabe oversigt over borgere, køretøjer samt kriminelle og andre, der har været i kontakt med politiet.

De forskellige IT-medarbejdere er delt op i mange forskellige kategorier, der hver især arbejder med hver deres område. I større virksomheder kan der være flere forskellige IT-medarbejdere med hver deres ansvarsområde og speciale, mens der også findes virksomheder, der arbejder med alt fra SEO til programmering og webudvikling og tilbyder deres viden til andre virksomheder, der gerne vil være bedre til at sælge et produkt, fremstå på sociale medier, for eksempel markedsføring på Facebook og meget andet. Disse virksomheder kan også skabe hjemmesider og kampagner for kunderne.

Nogle IT-medarbejdere arbejder som projektledere på forskellige projekter. Her bidrager de med deres viden og deres synspunkt på projekterne, hvor de for eksempel bearbejder data og hjælper med at finde de bedste IT-løsninger for andre virksomheder.

SEO-medarbejder

En SEO-medarbejder arbejder med at gøre virksomheder og deres produkter mere synlige end deres konkurrenter. SEO står for search engine optimization og betyder, at man ønsker at komme øverst på f.eks. Google, når en potentiel kunde søger på for eksempel “biler”. Derudover har man stor viden om søgemønstre. Søgemønstre er potentielle kunders og målgruppers måde at søge efter produkter eller tjenester på, og SEO-medarbejderen ved en del om optimering af virksomheders hjemmesider og andre digitale platforme, hvor søgeordsanalyser kan være nødvendige for virksomhederne.

Drift operatør

En driftsoperatørs opgave er blandt andet at installere ny software, mens man samtidig arbejder med sikkerhed i de forskellige systemer, og hvordan dette bearbejdes og rettes, når der sker fejl eller nedbrud.

Softwareoperatør

En softwareudvikler arbejder med at fremstille og udvikle software.

Programmør

En programmør arbejder med at skabe programmer og andre ting bag skærmen. Dette kan være alt fra computerspil, til databaser og forskellige redigeringsprogrammer. Meget programmering foregår med kodning, og man skal hele tiden følge med udviklingen for at kunne følge med konkurrencen. Mange programmører er ansat i IT-virksomheder, hvor de tager del i forskellige projekter, hvor de står for programmeringsdelen af arbejdet. Nogle arbejder også med programmering af produktionsanlæg og maskiner for eksempel i en virksomhed der bruger de samme maskiner til at lave flere produkter. Der er som regel stor efterspørgsel på programmører og systemudviklere og deres viden.

Programmører bruges også i sikkerhedsbranchen, hvor de er med til at udvikle forskellige sikkerhedssystemer; både for virksomheder, sikkerhedsfirmaer samt politiet og militæret.

Hos mange større virksomheder med mange online kunder for eksempel banker eller internetudbydere, har kunderne ofte problemer med at komme online enten på grund af småfejl som forkerte kodeord eller større fejl som nedbrud. I disse tilfælde findes der hotline medarbejdere, der er klar til at hjælpe kunderne med at løse deres problemer. Disse findes både i virksomhederne selv men også hos IT-virksomheder.

Der findes også IT-folk, der arbejder med webdesign. Dette handler om at få elementer til at spille sammen og se godt ud samtidig med, at det fungerer godt grafisk. Til dette bruges der både kodning men også forskellige programmer, hvor man selv kan vælge farver og billeder samt placering af disse elementer.

Der er meget forskel på de forskellige uddannelser i branchen. Nogle stillinger kræver en bachelor eller kandidat i IT, mens andre finder en interesse i feltet og derfra har fået stor erfaring og viden på området.

Stillinger

Læs mere om de stillinger, som denne branche kan tilbyde, på deres undersider.