Bygge og Anlæg

Snedker og Tømrer

Hvad er en snedker?

Der findes forskellige typer af snedkere. Der er derfor også rig mulighed for at vælge et felt, der interesserer en, og som man har lyst til at fordybe sig i. Snedkeren har mange forskellige opgaver. Man skal kunne forklare, tegne og bygge efter forskellige kunders ønsker, og rådgive dem i retning af den bedste og mest realistiske løsning. Jobbet kræver stor kreativitet, mens man samtidig skal være god til kundekontakt og være i stand til at udvise kundepleje.

En bygningssnedker arbejder ofte sammen med andre håndværkere, som for eksempel tømreren eller VVS’eren. Jobbet foregår både på et værksted, samt den byggeplads hvor man er tilknyttet et projekt eller en opgave. Derudover kan der også forekomme enkeltopgaver hos private eller institutioner. Ligesom tømreren, kan man både ansættes i snedker-og tømrervirksomheder eller starte en selvstændig virksomhed, hvor man så kan ansætte andre snedkere af forskellige kompetencer. Der er også muligheder for job i træindustrien som fabrikant eller hos entreprenørvirksomheder.

En snedker arbejder ikke længere kun i træ, men kan også arbejde med forskellige andre materialer, som for eksempel aluminium. Snedkere der er ansat i en produktionsvirksomhed, arbejder blandt andet meget med vinduer og døre, men også køkkener, hvor de skaber køkkenelementer til både institutioner og private. Derudover arbejder snedkere også med at opsætte træværk i ældre bygninger der skal ombygges eller renoveres, eller helt nye byggerier. Som nævnt før, kan dette være køkkener, vinduer og døre, men også mange andre elementer i træ og andre materialer, for eksempel trapper, skillevægge, lofter, paneler og lister.

Snedkeren kan selv have fremstillet de forskellige elementer der skal opsættes, men det kan også være dele der er fremstillet på forhånd på en fabrik, og som så blot skal monteres. Udover bygningssnedkeren, findes også møbelsnedkeren og maskinsnedkeren. Møbelsnedkeren fremstiller forskellige typer af møbler, dette er for eksempel stole og borde, eller forskellige reoler og lignende. En møbelsnedker kan lave sine egne designs, men kan også samle dele, der er skabt af en maskinsnedker, der hovedsageligt arbejder med udskæring i større mængder. En anden gren af møbel- og bygningssnedkeren er inventarsnedkeren. Denne kan fremstille og montere inventar til især offentlige institutioner og butikker. Her er tale om inventar til for eksempel omklædningsrum, hospitaler, biblioteker og meget andet. Det er et job med mange muligheder for at være kreativ og skabe noget helt nyt. Man får mulighed for at designe sine egne ideer, især i samarbejde med kunderne, som enten kan være privatpersoner eller personer i det offentlige.

Maskinsnedkeren arbejder ofte med at skabe større elementer til de forskellige byggerier. Dette kan for eksempel være døre, gulve og lofter. En maskinsnedker er som regel ansat på et snedkeri eller en fabrik, og laver gulve og lofter i større mængder. Her får man mulighed for at arbejde med større projekter, men også at arbejde med unikke materialer.

Hvad er en tømrer?

En tømrer arbejder oftest med større byggeprojekter. Disse projekter kan omhandle renovering, ombygning eller nye konstruktioner. En tømrer kan både arbejde på projekter til private og til offentlige institutioner. De forskellige opgaver en tømrer kan arbejde med kan både være korte og længerevarende projekter samt dags-projekter af forskellig art, der for det meste drejer sig om mindre reparations- eller ombygningsprojekter. Nogle af tømrernes opgaver består af gulvlægning og forskellige opgaver der omhandler lofter og tag. Jobbet kan også indeholde opgaver i varmeisolering og opsætning af vægge samt beklædning. Derudover kan jobbet indeholde opsætningsopgaver af forskelligt inventar som vinduer og døre.

Tømreren har hovedsageligt de opgaver, der inkluderer opsætning og montering, og ikke mange tømrere arbejder med fabrikation af de elementer der bruges til opsætning. Ombygning og vedligehold er en stor del af de opgaver som tømreren har, herunder også større renoveringsopgaver. Noget af tømrerens arbejde skal udføres på værkstedet, men størstedelen af tiden foregår ude på byggepladser, i husstande og ved de projekter som tømreren arbejder med. Tømreren arbejder som regel fra tidligt om morgenen, og arbejdet foregår i alt slags vejr. Det er derfor vigtigt, at man er positiv, også i regnvejr, og elsker at være udenfor og lave fysisk hårdt arbejde. Det er nødvendigt at have en god fysik og man kan ikke arbejde som tømrer, hvis man let får højdeskræk eller lider af svimmelhed og andre udfordringer, der kan gøre det svært at udføre det fysisk hårde job. Jobbet giver mange muligheder for at arbejde på forskellige projekter i både det offentlige og det private, og man har gode muligheder for at prøve at arbejde under forskellige forhold og med forskellige materialer.

Der er som regel mangel på tømrere i de fleste områder i landet. Dette giver gode jobmuligheder. Mange tømrere starter også deres egen, selvstændige tømrervirksomhed, som kan byde ind på forskellige byggeprojekter eller kontaktes direkte af potentielle kunder. Det er også muligt at tage kurser indenfor bygge og anlæg, som kan forbedre ens kompetencer inden for forskellige emner, og sørge for, at man lærer om ny teknologi eller nye metoder.

Bygge og anlægsbranchen

Snedkeren og tømreren er en del af branchen Bygge og Anlæg. Der er ofte mangel på arbejdskraft i branchen, især i forbindelse med større byggerier. Man har mulighed for at dygtiggøre sig meget indenfor sit felt, og man kommer til at arbejde sammen med mange andre af de jobs, der findes i branchen. Fælles for de forskellige jobs er, at det er vigtigt at skabe sig et netværk blandt konkurrenter og kunder og vise, at man kan yde den bedste service. Andre jobs i branchen er blandt andet anlægsgartner, maler, murer, brolægger, svejser og entreprenør.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Hos Kandidaterne forbinder vi jobsøgende og virksomheder der mangler arbejdskraft. Dette gælder både rekrutteringer til fastansættelse samt vikariater og Try & Hire. Vi plejer altid vores netværk til virksomhederne, for at vi bedst muligt kan hjælpe dig med at komme forrest i køen til dit drømmejob. Opret dit CV i dag, for at virksomhederne kan få øje på dig. Vi er altid klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål, eller hvis du har brug for vejledning til at finde dit næste drømmejob.