Medarbejdere på ferie - hold firmaet kørende imens

Det kommer nærmest snigende, og selvom det sker hvert år, bliver du lige overrasket, når det igen er tid til, at dine ansatte skal på ferie. Ferieperioderne er den tid, hvor dine medarbejdere kan lade op og få fornyet energi, hvilket er vigtigt for effektiviteten på arbejdspladsen. Men hvad gør du for at sikre driften, imens nogle af dine medarbejdere mangler op til i flere uger? Her kommer tredje og sidste del af vores miniserie vedrørende fraværende medarbejdere, og hvordan man håndterer det.

Rikke Mathiasen

Skrevet af: Rikke Mathiasen (20-08-2019)
Læsetid: 4 min.
Kategori: Erhvervsdrivende

Hvordan påvirker manglende medarbejdere arbejdspladsen?

I løbet af et år vil dine ansatte have krav på minimum 5 ugers ferie, og i nogle tilfælde kan der være tale om specialaftaler, hvor der er længere ferieperioder involveret. Ferie er ikke blot lovbestemt, men kan også give dine medarbejdere et boost i deres lyst til at arbejde, når de vender tilbage på arbejdspladsen.

Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at det kan være hårdt for firmaet og de tilbageværende ansatte at komme igennem ferieperioder, fordi der nu er en række af arbejdsopgaver, som mangler nogen til at varetage dem.

Mange virksomheder vælger blot at pålægge andre medarbejdere opgaverne og ansvarsområderne, eller blot lade dem stå til i perioden hvor den ansvarshavende er fraværende. Det er i mange tilfælde ikke holdbart og kan skabe dårlige arbejdsforhold for de ansatte, som er tilbage på arbejdspladsen. Det skyldes:

  • Forøget arbejdsbyrde for den eller de medarbejdere som bliver pålagt arbejdsopgaverne

  • Andre opgaver og ansvarsområder bliver eventuelt forsømt eller bliver udført med mangler

  • Følelsen af utilstrækkelighed kan opstå hos de ansatte, som skal dække ind
     

For at undgå ovenstående scenarier kan du med fordel benytte dig af vikarløsninger, imens i ikke er fuldt bemandet. Du kan desuden læse vores to andre indlæg i serien vedrørende fraværende medarbejdere her:

Sådan håndterer du barsel blandt medarbejdere.

Sygdom blandt medarbejdere - sådan håndterer du det.

 

Hvilke fordele er der ved at benytte en vikar?

I stedet for at gå med nødløsninger og bruge ferieperioden på at slukke brande kan du være foran, og holde virksomheden kørende på optimal vis ved at benytte dig af en vikarløsning. 

At tilkalde en eller flere vikarer til at dække ind hos firmaet kan sikre dig ikke blot at være oven vande, men at være godt med. De store fordele ved at benytte en vikarservice er blandt andet, at du bliver dækket ind på den arbejdskraft, som mangler, men samtidig ikke binder dig til en medarbejder. Det betyder, at du kan hyre vikaren til en fastsat periode eller nemt kan opsige vedkommende igen, når du ikke længere har brug for hjælpen.

Desuden kommer du udenom uforudsete lønomkostninger, hvis du bruger en vikar, da bureauet, hvor du har lejet vedkommende fra, vil varetage omkostninger som løn under sygdom, pension og lignende. Selvom du selvsagt står for at betale løn til vikaren, er det en lille udgift sammenlignet med, hvad du kan vinde; at opretholde trivslen på arbejdspladsen samt sikre kvaliteten af udførelsen af jeres arbejdsopgaver.

At benytte en vikar er altså en fleksibel løsning, som tillader dig at købe arbejdskraft uden noget specielt tilhørsforhold, samtidig med at du undviger unødvendige ekstra lønomkostninger.

 

Hvor finder du en kvalificeret vikar?

Hvis du også kan se fordelene ved at hyre en vikar under ferieperioder, vil du få mest ud af at kontakte et professionelt rekrutterings- og vikarbureau. Fordi en sådan virksomhed er specialiserede i at finde kandidater til firmaer, vil de lynhurtigt kunne lave et match mellem jer og en kvalificeret vikar.

Du kan få hjælp, uanset om du har brug for en ufaglært eller faglært vikar, og uanset om der er tale om et kortere eller længerevarende vikariat. Du behøver ikke selv at gøre noget aktivt for at komme i kontakt med afløseren, når først du har sat dig selv i kontakt med et bureau. 

Du vil opleve det bedste resultat af forløbet, hvis du har en klar idé om, hvilken stilling vikaren og skal dække, og hvilke arbejdsopgaver samt ansvarsområder der følger med. På den måde kan rekrutterings- og vikarbureauet sende en person, som med sikkerhed kan leve op til dine forventninger. 

Kandidaterne har et bredt netværk af kompetente medarbejdere klar til at rykke ud, når du mangler arbejdskraft. Selvom vores hovedsæde er placeret i Kolding, tilbyder vi vikarløsninger til hele Danmark og inden for alle brancher. Du kan læse mere om vores vikarservice lige her.