5 tips til at skrive det perfekte CV

Kvaliteten af dit CV er afgørende for, om du kommer i betragtning til en ledig stilling. Desværre har mange arbejdsgivere ikke meget tid til at kigge dit CV igennem, og derfor er det vigtigt, at du har helt styr på, hvordan man skriver et, som hurtigt kan fange læserens interesse og bringe dig videre i forløbet. Når du skriver et CV, skal det både have et højt niveau i forhold til indhold og layout, og derfor har vi lavet 7 gode råd, til hvordan du sikrer dig, at du bliver en af de kandidater, som virksomheden får øje på.

Rikke Mathiasen

Skrevet af: Rikke Mathiasen (04-07-2019)
Læsetid: 6 min.
Kategori: Jobsøgning

1. Relevante fakta

Første skridt til at skrive det perfekte CV ligger i at skabe dig et godt overblik over, hvad det skal indeholde. Du skal have alle relevante informationer vedrørende dine kompetencer, resultater og lignende med. Vær opmærksom på at et CV ikke er en jobansøgning, og at denne bør skrives separat og blot vedlægges. Selve ansøgningen bliver i det fleste tilfælde kun læst, hvis dit CV i forvejen har vakt interesse, og derfor skal dit primære fokus ikke lægges på den.

Du kan dog med fordel tilknytte et par linjer til de forskellige erhvervserfaringer du nævner i CV’et, hvor du uddyber ansvarsområder eller benævner de resultater som du har været med til at skabe. Resultater kan ofte være den bedste argumentation, da det er et konkret eksempel på dine bedrifter. 

 

Konkret indhold

CV kan selvsagt variere meget de forskellige imellem, og opbygningen samt indhold behøver ikke at være ens for alle. Du bør dog som minimum have følgende punkter med:

 • Kontaktoplysninger. Herunder dit navn, bopæl, telefonnummer og mail. Disse oplysninger bør stå tydeligt og være nemt tilgængelige, så det ikke er besværligt at kontakte dig vedrørende stillingen.

 • Alder. I Danmark har vi en lov, der siger at man ikke må aldersdiskriminere. Derfor er du ikke forpligtet til at oplyse dit fødselsår. Det kan dog være en god idé at gøre det alligevel.

 • Uddannelse. Uanset om den uddannelse du har taget er direkte relevant for stillingen eller ej, er det en god idé at benævne det undervejs. Du kan eventuelt vedlægge et eksamensbevis. 

 • Tidligere stillinger. Din erhvervserfaring bør uden tvivl fremgå, da det er grundstenene i dit CV.

 • Kurser. Hvis du har tilegnet dig ekstra viden og kompetencer gennem kurser, foredrag eller lignende, kan det være med til at adskille dig fra andre ansøgere. 

 • Sprog. Vores verden bliver mere og mere international, derfor kan det i mange sammenhænge være en fordel, hvis du har udvidet sprogkundskaber. Sådan ser de fleste virksomheder det også, og derfor kan du rolig tage det med.

 • Billede. Vedhæfter du et billede med dit CV, er det vigtigt, at det er både vellignende, af god kvalitet og generelt heldigt af dig.

 

Mere end bare erhvervserfaring

Ovenstående oplysninger er, hvad du som minimum bør have med i dit CV, men det betyder ikke, at du behøver at begrænse dig heraf. Nogle gange kan det være andre informationer, som for alvor adskiller dig fra mængden og sikrer dig jobbet.

Andre relevante oplysninger kan eksempelvis være, hvis du har arbejdet frivilligt for en organisation, forening eller den lokale klub. Sådanne erfaringer viser nemlig, at du har engagement og vil noget med din tid. Og måske du undervejs i dit frivillige arbejde har siddet i en bestyrelse og derfra har tilegnet dig lederegenskaber. Det kan også være, at du som træner har fået forståelse for budgetter eller er blevet god til at samle folk om et fælles mål. Vær kreativ og se dine egne kvaliteter. 

Indtil flere firmaer og CEO’s har desuden givet klart udtryk for, at de foretrækker at se dine rejsebilleder frem for dit karakterblad. Dette er netop fordi, de ikke kun leder efter personer med faglig viden, men også ser efter medarbejdere, som har personlige kvalifikationer, der passer til virksomheden. Derfor kan det sætte dig i et godt lys, hvis du nævner i dit CV, at du har været på en længere rejse, hvor du måske er blevet udfordret undervejs, og derved har udviklet dig.

 

2. Prioriter dine informationer

Dit CV må gerne være langt, såfremt at det er de rette oplysninger, som står først, og som er tydeligst markeret. Det giver nemlig ikke meget mening, at de kompetencer og ekspertiser du har, som passer bedst til stillingen, først ses på de bagerste sider.

Som regel kan man gå ud fra, at de seneste erfaringer skal rykkes frem i CV’et, da det tit vil være dem, der er mest relevant. Hav dog i mente at situationen kan være en anden, hvis du er i færd med at lave et karriereskift. Her kan det være en fordel at fremhæve andre erfaringer, som måske passer bedre til den nye retning, som du vil gå i.

Du kan med fordel hive de mest relevante informationer ud af sammenhængen for at placerer dem på side 1, og herefter lave en form for tidslinje over dine erhvervserfaringer, med start fra din nuværende- eller seneste stilling.

Når du har hjulpet læseren med hurtigt at se, hvorfor du passer til jobbet, har du også hjulpet dig selv.

 

3. Målrettet stillingen

Det kan være en fordel at arbejde ud fra et standard CV, men du bør altid tilpasse det, til den specifikke stilling som du ønsker at søge til. Hvis du sender præcis det samme CV ud til flere, kan du hurtigt komme til at virke irrelevant, da det måske ikke passer som ønsket, til alle de jobs du søger.

Som tidligere nævnt kan du med fordel rokere i rækkefølgen af informationer i dit CV, og hertil også variere i hvilke erhvervserfaringer og kompetencer du vælger at uddybe, alt efter hvor og hvad du søger til. Oftest ser man, at du i jobannoncen kan læse direkte hvilke kvalifikationer virksomheden søger til stillingen, og derfor er det forholdsvist nemt at målrette sit CV efter disse informationer. 

 

4. Hvad skal du undgå?

Når du laver dit CV, skal du undgå 2 ting: At have huller hvor du har udeladt information om din beskæftigelse i en periode, samt at skrive de samme gamle klichéer som alle fylder deres CV med.

 

Huller i dit CV

Når du skriver dit CV, kan nogen information virke uvæsentlig og derfor vil du måske undlade at tilføje det. Det kan være du ikke skriver de år hvor du forsøgte dig som selvstændig på, eller udelader det år du var på jordomrejse. Men du kan lige så godt tilføje informationen med det samme, for det skinner nemlig igennem hvis der er en periode som pludselig mangler redegørelse for. Derfor vil du oftest blive spurgt ind til, hvad du lavede på det tidspunkt alligevel.

Desuden er det ikke nogen skam, hvis man har forsøgt at starte sin egen virksomhed, men efterhånden blev tvunget til at lukke ned. Statistisk set går 50% af alle nystartede firmaer konkurs i løbet af 5 år, hvilket vil sige, at det er meget normalt, hvis ikke det lykkedes. Det kan tværtimod være en fordel, hvis du har gjort forsøget, fordi det viser, at du har viljestyrke og et drive, som tager dig nye steder hen.

 

Drop klichéerne

Man ser ofte CV, som er stoppet med de vante klichéer, om at man er en holdspiller, der kan jonglere med mange bolde i luften, men den type af fraser giver ikke ekstra point. Alle skriver det, og du skiller dig ikke ud.

Skift i stedet klichéerne ud med en kort og præcis beskrivelse af hvad der gør, at lige præcis du passer til jobbet. Overvej hvad der gør dig unik og nævn eventuelt konkrete resultater. På den måde kan du virke langt mere kvalificeret til en stilling, end de som har et CV, der ligner alle andres.

 

5. Gør det overskueligt og læsevenligt

I mange tilfælde vil der være mange henvendelser til en jobannonce, hvilket betyder at de som skal gennemgå ansøgningerne måske skal pløje sig igennem mere end 200 styks. Hvis det var dig ville du ikke bruge ret lang tid på det uoverskuelige uden sammenhæng CV, hvor ordene nærmest er smidt ind. 

Derfor er det vigtigt, at dit layout er overskueligt og nemt leder læseren til de vigtigste oplysninger. Helt konkret skal du:

 • Undgå at bruge for små bogstaver

 • Inddele dit CV i afsnit og huske linjeskift

 • Brug eventuelt punktopdeling

 • Undgå farvet papir, hvis du lejlighedsvist skal aflevere en udskrevet udgave

 • Med undtagelse af ansøgninger til kreative stillinger bør du undgå tegninger og illustrationer

 

Med disse 5 tips er du nu klar til at skrive det perfekte CV!