BLIV RINGET OP
Jobsøgning

Af Julie Hægstad 09.01.2020

3 gode råd til branche- eller karriereskift

Står du ved en skillevej og er i tvivl om, hvordan og om du skal skifte karriere eller branche? Det kan være svært og uoverskueligt at lave et branche- eller karriereskift, og der er mange forskellige metoder til at skifte branche eller stilling. Derfor har vi samlet 3 gode råd til jobskifte i en ny retning. Læs dem herunder.

Forskel på brancheskift og karriereskift

Et branche- eller karriereskift kan være vejen til en ny arbejdsglæde. Det kan dog være en stor omvæltning, og det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte. Derfor vil det følgende indlæg komme med råd til, hvordan du kan gribe det an. 

Det er vigtigt at pointere, at der er forskel på karriereskift og brancheskift. Ved karriereskiftet skifter man jobfunktion, men bliver inden for den samme branche. Her vil man skulle tilegne sig nye kompetencer – i mindre eller højere grad. Ved et brancheskift skifter man branche, men bevarer de samme funktioner som i det tidligere job. 

Det første du skal gøre er derfor at finde ud af, om det er et karriere- eller et brancheskift, du gerne vil opnå. Det er også vigtigt, at det er et realistisk mål, som kan lade sig gøre. Når du har tænkt nærmere over det, skal du i gang med at overveje, hvilke metoder du kan bruge. Nedenfor giver vi 3 bud på, hvordan du kan gå til værks med et karriere- eller brancheskift.

1. Afprøv brancher og stillinger i et vikarjob

I dag rummer jobmarkedet hundredvis af stillingsbetegnelser, og der kommer konstant flere på banen. Hvis du får et job som vikar, har du mulighed for at afprøve mange forskellige typer af jobs inden for mange forskellige brancher. Det gør, at du kan blive mere sikker i dit valg af karrierevej, hvis du lige nu står og er i tvivl.

Et interim- eller vikarjob er desuden en god mulighed for at forbedre dine faglige og personlige kompetencer eller snuse til spændende virksomheder. Det er ikke kun en ideel måde at forbedre dine kompetencer på, du kan også skabe nogle helt nye kompetencer, som du kan bruge i din videre jobsøgning i en anden branche. 

Vikariater kan åbne flere døre, end du tror. Man kan få meget ud af at prøve noget nyt, og hvis du ikke synes, at det er det perfekte match, har du, hvis ikke andet, pådraget dig nye kompetencer og ny viden, som du kan udnytte på dit CV og bruge i din videre jobsøgning. Vikarjobbet kan bruges til at få et indblik i den branche, du ønsker at skifte til. På den måde kan du få mere information om arbejdsopgaverne og branchens kultur, og du kan samtidig blive helt afklaret i forhold til, om dette job og denne branche virkelig er det, du vil. 

For en fremtidig arbejdsgiver ser det også mere attraktivt ud, at du har været i beskæftigelse inden for det felt, du fremover gerne vil arbejde i. Der er derfor mange fordele ved at bruge vikarjobs som indgang til din nye karriere eller branche. 

Gennem et rekrutteringsbureau som Kandidaterne kan du afprøve flere forskellige stillinger, inden du tager det endelig valg om brancheskift. Læs mere på Kandidaternes hjemmeside, hvor du også kan søge adskillige vikarjobs.

2. Research og indblik i den ønskede branche

Er der tale om et brancheskift, er det vigtigt at lave en grundig research af den branche, du ønsker at arbejde i. Det kan du gøre på flere måder. Udover fysisk at afprøve det job, som du gerne vil have, kan du forsøge at finde en mentor fra den ønskede branche. Mentoren kan give dig indsigt i arbejdsopgaver, netværk osv. 

På den måde kan du skabe et indblik i den ønskede virksomhed eller stilling. Det giver dig en viden om branchen og gør samtidigt, at du kan få en fod indenfor. Du kan prøve at finde en mentor ved at søge efter lignende stillinger eller specifikke virksomheder på LinkedIn - og derefter kontakte vedkommende og spørge, om I eventuelt kan få et kaffemøde. 

I et af vores tidligere blogindlæg, har vi skrevet mere om, hvordan du bruger LinkedIn til at skabe netværk og gøre dig synlig.

Helt generelt er det vigtigt at bruge dit netværk, når du skal skifte karriere eller branche. Dit netværk kender dig allerede og kan stå inde for, hvordan du er som person, og det kan hjælpe dig videre. Dit netværk kan samtidig hjælpe dig med din research og indblik i den ønskede branche. 

3. Byg ekstra uddannelse på eller tag en ny uddannelse 

Hvis du ikke har alle de nødvendige kompetencer for at arbejde i den nye branche (hvilket ofte er tilfældet), kan det være essentielt at tilføje dem via uddannelse. Det kan gøres gennem kurser eller lignende. 

Du kan også bygge ekstra uddannelse på din eksisterende uddannelse og på den måde opkvalificere dig til den nye branche. Hvis branchen er meget langt fra din nuværende uddannelse eller erfaring, kan du også tage en helt ny uddannelse. Det er selvfølgelig en større proces, og du skal være klar på, at det kommer til at tage lang tid, inden du kan udnytte dine nye kompetencer i et eventuelt job.

Det kræver tålmodighed at skifte branche/karriere

Uanset hvordan du skifter branche eller karriere, er det vigtigt at vide, at processen er lang, og at det er vigtigt at få en afklaring på, om det virkelig er det, du vil. I afklaringsprocessen er vikarjobbet og mentoren en god ide. Du skal derfor væbne dig med tålmodighed, når du skifter karriere eller branche. Men i sidste ende kan det betyde, at du får arbejdsglæden tilbage - så fat mod!